Protest kan toren niet stoppen

Wilrijk - Wilrijk heeft de bouwvergunning voor de academie naast het nieuwe administratief centrum op zak. Bezwaren van een aantal bewoners uit de Pater De Dekenstraat werden afgewezen.

De bouw van de academie aan de Bist kan nog deze zomer starten. Het torengebouw van dertig meter met zeven verdiepingen komt naast het nieuwe administratief centrum. De nieuwe academie past in het masterplan voor Wilrijk. Zij moet een onderkomen geven aan de twee academies, die van beeldende kunsten en van muziek.

De bezwaarschriften van de omwonenden vonden dus geen gehoor. Sommige buurtbewoners vreesden voor inkijk. Dat probleem verworp het ROHM (Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed) omdat ‘die aanslag op de privacy hoe dan ook verbonden is aan bebouwing in een stedelijke omgeving’.

Voor de bouwhoogte van 30 meter wordt verwezen naar het nabijgelegen appartementsgebouw op de hoek van de Bist en de Heistraat, dat achttien verdiepingen telt. De voorgestelde bouwhoogte is dan ook aanvaardbaar en kan de goedkeuring van de bouwaanvraag niet in de weg staan, zo luidt het.

Geen overleg

Robert Moens van de bewonersgroep reageert gelaten. “Ik woon midden in de straat en heb dus iets minder hinder dan mijn buren die dichter bij de Bist wonen. Overigens moet ik zeggen dat ik het nieuwe administratief centrum dat er al staat echt mooi vind. Toch blijf ik het jammer vinden dat er over heel de zaak vanuit wijkoverleg niet of nauwelijks is gecommuniceerd. Zelfs nu zijn we niet officieel op de hoogte gesteld dat de toren er komt.”

Buurman Dirk Jansen, die mee de kar van het protest trok, is zwaar ontgoocheld. “De impact van dat gebouw op onze onmiddellijk leefomgeving zal groot zijn. ’s Morgens zullen een zestal huizen geen zon meer hebben en alleen al de aanblik van die toren zal storend imposant zijn. Die wordt nog eens dubbel zo hoog als het administratief centrum. En zoals Robert zegt: van het beloofde overleg is niets in huis gekomen. Heel jammer.”

Luk LUYTEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio