Van Campenhout stelt voor om AWW te privatiseren

Antwerpen - Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (Open Vld) wil de Antwerpse Waterwerken (AWW) privatiseren.

Daarmee legt hij een oude liberale eis weer op tafel van het Antwerpse schepencollege. In het verleden werd de privatisering van AWW steeds afgewezen. De watermaatschappij bracht via de dividenden jaarlijks altijd veel geld in het laadje van de aangesloten gemeenten. Bij een verkoop is er slechts een eenmalige opbrengst.

Dokwater

“Ik zie geen enkele reden om AWW nog langer in publieke handen te houden”, zegt Van Campenhout. “Door het dalende drinkwaterverbruik zal AWW geen winsten meer maken en dus ook geen dividenden meer kunnen uitbetalen. Ik geloof niet dat het leveren van water aan de industrie de oplossing is. De industrie gebruikt gewoon dokwater als koelwater."

"De verkoop zou de stad veel geld opbrengen. Geld dat we kunnen gebruiken voor de afbouw van onze schulden. Ik ben ervan overtuigd dat er voldoende bedrijven zijn die AWW wensen te kopen, zoals Suez.”

Waterprijs

Volgens Van Campenhout is de vrees ongegrond dat de waterprijs zou stijgen na een privatisering. “Als overheid beschik je over instrumenten om de prijs van drinkwater onder controle te houden”, zegt Van Campenhout.

De schepen wil de optie van een privatisering van AWW opnieuw bespreken binnen het Antwerpse schepencollege. In 2001 werd berekend dat een privatisering van AWW 297 miljoen euro zou opbrengen voor de stad Antwerpen.

Dividend

Schepen en AWW-voorzitter Luc Bungeneers (Open Vld) kondigde aan dat zonder maatregelen de drinkwatermaatschappij 14 miljoen euro verlies zou hebben in 2012. Hij pleit daarom om geen dividend uit te keren aan de stad Antwerpen. Alleen is daar binnen het Antwerpse schepencollege geen eensgezindheid over. Enkele maanden geleden werd de drinkwaterprijs al verhoogd.

SVW

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio