Wie in de haven werkt, neemt voortaan I-bus

Antwerpen - Het gratis groepstransport I-bus, dat half december begint, zet dertig bussen in om personeel op te halen van Essen tot Sint-Niklaas om naar de haven te brengen.

Het nieuwe project werd tijdens de Burenraad, een driemaandelijkse vergadering van bedrijven aan Evode Scheldelaan, toegelicht. “De I-bus of Industriebus is een initiatief van Bayer, Evonik, Ineos, Lanxess, Monsanto en Solvay en loopt in samenwerking met Voka”, zegt Luc Leunis van Monsanto.

“De I-bus bedient de hele regio: Noord-Antwerpen met inbegrip van Essen en Wuustwezel en Oost-Vlaanderen tot de regio van Sint-Niklaas. Op dit moment bestaat er al collectief vervoer dat de mensen rechtstreeks naar de verschillende bedrijven brengt. Het verschil met dit nieuwe project is dat alle I-bussen samenkomen op een centrale overstapplaats, die we gemakkelijkheidshalve ‘hub’ noemen.”

“De huidige parkeerplaats van Evonik Deugssa wordt de centrale hub. Uiteraard zorgen wij ervoor dat er eerst een alternatieve parkeerplaats en een nieuwe toegangsweg naar Evonik Degussa komt. Op de hub stappen de werknemers over op een bus die hen naar hun bedrijf brengt. Na het werk krijg je de tegenovergestelde beweging. Ook dan is de hub het centrale punt”, zegt Frank Damen van Evonik.

De nieuwe hub komt vlak bij Evonik Degussa omdat die locatie centraal ligt ten opzichte van de deelnemende bedrijven. Van daaruit kan je ook makkelijk de A12, R2 en E34 op. “We starten half december omdat dan veel werknemers met vakantie zijn. Zo vermijden we bij de opstart de topdrukte, die we wel verwachten vanaf januari. Het transport is bedoeld voor alle werknemers, inclusief interimwerkers en jobstudenten.”

Erik VANDEWALLE

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio