Babysterfte neemt in Vlaanderen tot 11 procent toe door fijn stof

Babysterfte neemt in Vlaanderen tot 11 procent toe door fijn stof

Babysterfte neemt in Vlaanderen tot 11 procent toe door fijn stof

Print
Op momenten dat de luchtvervuiling in Vlaanderen erg groot is, neemt de kans op sterfte bij zuigelingen tussen één en vier weken oud toe tot 11 procent. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Parhealth-onderzoeksprogramma.

In dat onderzoeksprogramma werden baby's over een periode van tien jaar onderzocht. De eerste resultaten zijn alvast vrij zorgwekkend al denken de onderzoekers dat Vlamingen zich niet voldoende de gevaren van luchtverontreiniging beseffen.

De onderzoekers onderzochten de sterftecijfers van baby's van jonger dan één jaar in de periode tussen 1998 en 2007. Ze betrokken ook de precieze datum en plaats van het overlijden en koppelden dat aan gegevens over fijn stof (PM10) die te vinden zijn op de site van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM).

Verder onderzoek

Voor die periode werden de gegevens van 2.455 overleden zuigelingen onderzocht. 73 overlijdens van baby's die omkwamen bij ongevallen of door temperatuurschommelingen werden niet in het onderzoek betrokken.

Uit het onderzoek blijkt dat bij aanwezigheid van fijn stof van meer dan 50 microgram per kubieke meter het risico op sterfte bij zuigelingen van één week tot één maand oud steeg met 11 procent. Luchtvervuiling heeft bij die sterfgevallen bijgedragen tot de overlijdens.

Jongere en oudere baby's liepen minder risico dan de groep baby's van één week tot één maand. Uit de eerste resultaten blijkt dus duidelijk dat fijn stof een invloed heeft op de kindersterfte, maar verder onderzoek moet daar nog dieper op ingaan.

.

Nu in het nieuws