Provincie schrapt een van vijf windturbines

Print
Herentals - De provincie kent geen milieuvergunning toe voor één van de vijf windmolens langs de E313 in Herentals.

Air Energy uit Waver diende vergunningsaanvragen in voor vijf grote windturbines op de industriezone in Herentals-Herenthout- Grobbendonk. De provincie heeft nu aan vier van de vijf een milieuvergunning toegekend. De milieuvergunning voor de vijfde, meest westelijk gelegen turbine is geweigerd.

Natuurgebied

“De mast zou te dicht bij het natuurgebied in Grobbendonk liggen, maar valt ook heel nipt binnen de zone voor het luchtvaartverkeer van het vliegveld van Deurne”, zegt Tom De Clerck van Air Energy.

Air Energy is niet van plan tegen de weigering in beroep te gaan. “We zetten door met onze plannen voor de vier andere windmolens. Voor ons blijft het zelfs met vier turbines een rendabel project”, zegt De Clerck.

Bijkomende voorwaarden

De bestendige deputatie legde voor de vier andere masten van 141 meter ook bijkomende voorwaarden op. “Die hebben onder meer te maken met slagschaduw”, zegt de Herentalse milieuschepen Mien Van Olmen (CD&V).

“De voorwaarden sluiten nauw aan bij de bedenkingen uit ons schepencollege. Wij dringen ook aan op een evaluatiesysteem waarbij nog bijkomende voorwaarden opgelegd kunnen worden.”

Bouwvergunning

Over de milieuvergunning is er duidelijkheid, maar het blijft wachten op de bouwvergunning. “Daarover zamelen onze diensten de laatste adviezen in. Ze zijn bijna klaar om een advies aan het schepencollege te bezorgen”, zegt Van Olmen.

Air Energy hoopt op 2010 als realisatiedatum.

HO

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio