Vrijdag beslissing over Kaupthing Bank

Print
Morgen moet er duidelijkheid komen voor de 20.000 spaarders van Kaupthing Bank Luxemburg. Dan stemmen de 25 banken die nog leningen hebben toegkend aan de instelling of ze akkoord gaan met de overname van die bank door de Engelese groep Blackfish Capital van de familie Rowland. Doen ze dat, dan kunnen de mensen eindelijk aan hun geld.

De Luxemburgse tak van de IJslandse bank Kaupthing diende eind vorig jaar bescherming te zoeken tegen zijn schuldeisers. De maatschappij kon immers haar klanten niet meer terugbetalen. Dus gingen de deuren dicht.

Een eerste poging om de bank te laten overnemen door een Libisch investeringsfonds mislukte. De andere banken die geld hadden geleend aan Kaupthing Luxemburg vonden dat ze meer konden halen uit een faillissement dan uit de overname van de bank.

De teloorgang van de instelling was vooral erg voor duizenden Belgen. Zij waren klant bij het Brusselse kantoor van de bank, maar dat had geen eigen juridische structuur. Het ging gewoon om een bijkantoor van de Luxemburgse instelling.

Voor de klanten die louter een effectenrekening hadden, waren er minder problemen. Daarvan was de bank immers alleen maar bewaarder. De effecten werden dit voorjaar dan ook overgeschreven naar een effectenrekening bij het Landbouwkrediet.

Nieuw voorstel

Intussen is er een nieuwe kandidaat-overnemer. De Britse familie Rowland wil de bank inlijven via haar vennootschap Blackfish Capital. Die is al actief in Londen en op het Kanaaleiland Guernsey. Ze ziet in de Luxemburgse bank een mogelijkheid om ook vandaar welstellende klanten te bedienen.

Actie

Over dit nieuwe voorstel zouden de schuldeisende banken aanvankelijk begin mei stemmen, maar die stemming werd uitgesteld tot begin juni.

Om de bankiers te overtuigen dit plan goed te keuren, verzamelen morgenmiddag een aantal spaarders alvast voor het hoofdkantoor van ING in Brussel. ING Bank is een hoofdrolspelers in dit verhaal. Zo staat zij aan het hoofd van een "club loan" van 18 banken, maar daarnaast was zij ook de voorzitter van de stuurgroep van de banken.

Belgische overheid

Het nieuwe voorstel betekent ook een opluchting voor de Belgische overheid. Die heeft zich samen met de Luxemburgse staat namelijk garant gesteld voor de terugbetaling van de tegoeden tot 100.000 euro. Het Luxemburgse Beschermingsfonds wou maar tot 20.000 euro garanties geven.

JVG