Gaat rechter De Smedt naar Lijst Dedecker?

Gaat rechter De Smedt naar Lijst Dedecker?

Gaat rechter De Smedt naar Lijst Dedecker?

Print
Overweegt de Antwerpse strafrechter Walter De Smedt een politieke carrière bij LDD ter gelegenheid van de volgende federale verkiezingen van 2011? Hardnekkige geruchten beweren dat alvast en een insider van LDD bevestigt contacten met het oog op die federale verkiezingen.

Jean-Marie Dedecker zelf ontkent echter dat de contacten dit doel hebben. ”Ik ken De Smedt van vroeger, hij is een liberaal en hij is welkom bij ons”, zo luidt het.

De Smedt is de strafrechter die vorige week een gps-dief vrijspraak omdat het misdrijf volgens hem was uitgelokt doordat een vorige straf niet was uitgevoerd. Over die vrijspraak werd Justitieminister De Clerck (CD&V) woensdag in de Kamer ondervraagd.

Wel celstraf

De Clerck zegde dat hij contact heeft genomen met de Antwerpse procureur-generaal Liégeois met het oog op een sanctie voor De Smedt.

De minister ontkende bovendien dat de straffen van de vrijgesproken gps-dief niet werden uitgevoerd. ”Saïd L. werd tussen 1986 en 2009 19 keer veroordeeld voor verkrachting, inbraak, diefstal met geweld e.d. Toen Saïd voor rechter De Smedt verscheen, waren alleen de twee laatste straffen (van 10 en 18 maanden) nog niet uitgevoerd. Hij had toen - buiten deze twee straffen - wel al 60 van zijn 76 maanden celstraf uitgezeten. Tussen 1985 en nu werd hij negen keer in de bajes opgesloten. Onmiddellijk na de vrijspraak vorige week besloot het parket om de twee resterende straffen ook uit te voeren”.

De Smedt laat weer van zich horen

Rechter De Smedt liet woensdag opnieuw van zich horen in een zaak van een Algerijnse drugsverslaafde recidivist. Het parket had voor de verdachte “drie jaar en één dag” cel gevraagd om er zeker van te zijn dat zijn straf zou worden uitgevoerd. Straffen boven de drie jaar komen immers bij de strafuitvoeringsrechter en die veroordeelden verdwijnen onherroepelijk achter de tralies. Het parket wilde daar blijkbaar zeker van zijn. Als hij “drie jaar en één dag” cel zou krijgen, zou de drugsverslaafde Algerijn hiervan minstens twee derde moeten uitzitten.

Rechter De Smedt vond zo’n hoge straf ongepast en hij wilde niet dat de Algerijn het slachtoffer zou worden van het feit dat straffen onder de drie jaar nog maar zelden worden uitgevoerd. Voor De Smedt is een strafeis van “drie jaar en één dag” een “politiek statement”, omdat het een duidelijke kritiek is op het niet uitvoeren van de korte straffen. De rechter veroordeelde de Algerijn tot twee jaar cel.

JDW

Lees een tot op vandaag geüpdate analyse over het vonnis van rechter De Smedt op de expertensite van John De Wit.

MEEST RECENT