Mogelijk voorkennis Fortis leidt naar Bois Sauvage

Mogelijk voorkennis Fortis leidt naar Bois Sauvage

Mogelijk voorkennis Fortis leidt naar Bois Sauvage

Print
Het Brusselse gerecht is een onderzoek gestart naar mogelijk misbruik van voorkennis bij de verkoop van Fortis-aandelen eind vorig jaar door de holding Bois Sauvage. Die verkocht op het laatste moment enorme pakketten aandelen.

Om Fortis te redden van de ondergang besloten de overheden van België, Nederland en Luxemburg in september al om een financiële injectie te geven aan de noodlijdende bank. Die volstond echter niet en het kwam tot een opsplitsing.

De Nederlandse activiteiten werden begin oktober overgeheveld naar de Nederlandse staat. Een weekend later bereikte België dan weer een akkoord met het Franse BNP Paribas voor de overname van de Belgische bankactiviteiten.

Volgens de krant 'De Tijd' zouden enkele topkaderleden in die week erg koersgevoelige informatie hebben gebruikt of doorgespeeld aan enkele grote aandeelhouders. Het parket zou een aantal verdachte en grote transacties op het spoor zijn.

Hierbij komt nu de holding Bois Sauvage in het vizier. Vorige week vond al een huiszoeking plaats bij de beursgenoteerde maatschappij. Dat is de holding rond de Waalse financier Guy Pacqot. Hij heeft onder meer aanzienlijke belangen in Bank Degroof, Berenberg Bank, Recticel, Ter Beke en Umicore. Ook wordt het telefoon- en mailverkeer onderzocht.

Bois Sauvage had midden vorig jaar nog meer dan 5 miljoen aandelen van Fortis in portefeuille. In augustus verkocht het één miljoen stuks. En op 3 oktober, net voor de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas, deed de holding er nog eens 3,6 miljoen van de hand. Die dag sloot de titel op de Brusselse beurs op 5,4 euro. Nadien werd de notering geschorst. Na de hervatting was een aandeel Fortis nog amper 1,5 euro waard.

Niettegenstaande de verkoop zorgde het pakket Fortis-aandelen ervoor dat Bois Sauvage zware verliezen leed. Het jaarverlies van de holding kwam uit op meer dan 177 miljoen euro.

900 banen weg

Intussen blijken bij Fortis Bank in de eerste drie maanden van dit jaar al 900 banen verloren te zijn gegaan. Ze verdwenen onder meer via ontslagen, via het niet-verlengen van contracten of het niet vervangen van mensen die de instelling spontaan verlieten. De cijfers slaan zowel op de Belgische als op de buitenlandse divisies.

.

Nu in het nieuws