"Mensen lagen op de grond, schreeuwden en gaven over"

Mensen lagen op de grond, schreeuwden en gaven over

"Mensen lagen op de grond, schreeuwden en gaven over"

Print
Door de crash van de Airbus komt alles weer naar boven bij Willy Paulussen (63) uit Genk. Twee jaar geleden kwam hij tijdens een vlucht boven de Atlantische Oceaan in een zware storm terecht.

Genkenaar Willy Paulussen begint nog altijd te huiveren als hij terugdenkt aan zijn bijna fatale vlucht in februari 2007. “Ik vloog die dag samen met een collega van Londen naar Phoenix. Toen we boven de Atlantische Oceaan hingen, kwam ons vliegtuig plots in een zware storm terecht.

De piloot probeerde ons eerst nog tot kalmte aan te manen, maar daarna hoorden we hem niet meer. Hij had de situatie zelf niet meer onder controle. Het vliegtuig slingerde constant heen en weer. Van boven naar onder, van links naar rechts. En telkens leek het of we tegen een betonnen muur werden gesmakt.”

Paulussen kan zich perfect inbeelden hoe het er aan toe moet gegaan zijn in de Franse Airbus net voor de crash. “De chaos op zo’n moment is onbeschrijflijk. In ons vliegtuig lagen overal mensen op de grond, zag ik mensen overgeven en hoorde ik geschreeuw. Onder mij lag een oudere man op de grond. Drie uur lang heeft hij zich aan het onderstel van mijn zetel vastgehouden."

"Ook de deurtjes van de bagageruimtes boven onze hoofden hadden het allemaal begeven, waardoor alle bagage op onze hoofden terechtkwam.”

Bidden

“Op een gegeven moment werd het helemaal stil in het vliegtuig”, gaat Paulussen verder. “Het leek wel of iedereen er zich bij had neergelegd dat het gedaan was met ons. Voor mij zat een Russische familie rustig uit een boekje te bidden. Achter mij las een Afrikaan psalmen voor. Ook ik heb gebeden met een prentje van de heilige Bernadette van Lourdes in mijn hand. Dat zat al jaren in mijn portefeuille.”

“En dat bidden heeft blijkbaar geholpen, want na drie uur chaos werd alles weer rustig in het vliegtuig. Maar niemand zei een woord. Eens aan de grond kwam de piloot ons wat uitleg geven. Hij vertelde dat hij zo’n storm nog nooit had meegemaakt en dat hij op een gegeven moment zelf alle hoop had verloren om het vliegtuig nog veilig aan de grond te krijgen. Maar het is hem toch nog gelukt.”

Koen Snoekx

MEEST RECENT