Lokeren

Overlast daalt sterk door bewakingscamera’s

Lokeren - De 24 camera’s waarmee de politie het stadscentrum bewaakt, zijn allemaal operationeel. De afschrikmiddelen bij uitstek, missen hun doel niet.

Terwijl u nietsvermoedend inkopen doet op de markt kan de politie inzoomen tot in uw boodschappentas. De beelden van de bewakingscamera’s zijn haarscherp en houden het hele stadscentrum in de gaten.

Open dag

Tijdens de Open Damdag kan het publiek zelf eens voor big brother spelen en kijken wie er uit het station wandelt, in ’t Zand fietst of de auto parkeert op de Grote Kaai.

Het klinkt enger dan het is. De camerabewaking is in de eerste plaats een afschrikmiddel, en dat werkt.

Overlast vermindert

“De overlast in Lokeren is sterk verminderd”, zegt officier Jan Van Avermaet. “Wie braaf is, beseft niet dat er camera’s hangen en degene voor wie ze bedoeld zijn, weten het maar al te best."

"Soms zien we een groepje jongeren naar de camera kijken, en dan laten we die even bewegen zodat ze weten dat ze in de gaten worden gehouden.” Camerabeelden zijn ook een wettelijk hulpmiddel om daders te identificeren.

Extra ogen

“Die extra ogen helpen ons ook om efficiënt te werken. Als we een melding binnenkrijgen van een vechtpartij in het centrum, kunnen we al aan de hand van de beelden zien hoe ernstig het is en eventueel een extra patrouille sturen."

De meeste camera’s kunnen we met de joystick bedienen. Zo kunnen we vanuit het politiekantoor een vluchtende dader van de ene straat naar de andere volgen”, weet Van Avermaet.

Elektronische vingerafdrukken

Sinds vorige week kan de Lokerse politie ook elektronische vingerafdrukken nemen. “Die kwaliteit is veel beter dan de vingerafdrukken die met inkt werden genomen. Het voordeel is dat we nu sneller weten of er een ‘match’ is. Vroeger duurde dat dagen, nu maximaal drie uren”, weet Van Avermaet.

DVR