Fietsatelier is op zoek naar tweewielers

Heist-op-den-Berg - Het is exact vijf jaar geleden dat in Heist-op-den-Berg een ‘fietsatelier’ boven de doopvont werd gehouden. Ondertussen zijn er 3.750 fietsen rijklaar de deur van de kringwinkel uitgevlogen.

“De idee voor een fietsatelier is ontstaan toen het OCMW van Heist, de sociale werkplaats Krinkel, PWA, VDAB, STC Mechelen en GOM Antwerpen samen naar nieuwe tewerkstellingsmogelijkheden voor kwetsbare, laaggeschoolde en langdurig werklozen zochten."

Vicieuze cirkel

"Het gaat vaak over mensen die in een vicieuze cirkel zitten en er op eigen houtje moeilijk uitgeraken, waardoor reguliere tewerkstelling vrijwel onbestaande is. Deze mensen bieden zich bij ons aan voor een leefloon”, zegt OCMW-voorzitter Maria Bosmans (CD&V).

“Wij bieden die mensen een opstap om uit de armoedespiraal te geraken, richting reguliere arbeidsmarkt”, gaat Bosmans voort. “Het fietsatelier was daartoe een middel. Het kan in totaal acht mensen tewerkstellen. In Heist zit het ingebed binnen de veilige muren van de sociale werkplaats Krinkel. In die vijf jaar werden 24 mensen van het OCMW tewerkgesteld in het fietsenatelier, maar ook mensen van andere centra.”

Inzamelingen

“Wij zamelen onze fietsen zelf in”, zegt Wouter De Backer, directeur kringloopactiviteiten. “Ze worden door de mensen binnengebracht of wij halen ze op. We verzamelen ook fietsen via 18 containerparken en krijgen na een half jaar gestolen of gevonden fietsen van de politie doorgestuurd.”

Jan Van Bael, de enthousiaste en sportieve coach van de tewerkstellingsploeg, heeft jarenlange ervaring bij het OCMW. Van daaruit werd hij naar het atelier gedetacheerd: “We hebben wel nog bijzonder veel fietsen tekort. Moest ik honderd fietsen meer hebben, ze gingen allemaal onmiddellijk de deur uit.”

Geen concurrentie

“Wij geven hier geen opleiding tot fietsenmaker”, wil voorzitter Bosmans nog aanstippen. “Daarom zijn wij ook geen concurrentie voor de fietsenmakers. Ons project is een opleidingsproject en een arbeidsplaats waar mensen technisch begeleid worden, arbeidsattitudes leren en voorbereid worden op een job in het arbeidscircuit.”

Pierre ANTHONISSEN

Noordstraat 25, Heist. 015-24.50.10, www.dekringwinkelzuiderkempen.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio