Turnhoutse ring duikt onder grond

Om te voorkomen dat de Turnhoutse ringlaan binnenkort helemaal dichtslibt, komt er tegen 2012 een half ondergrondse tunnel voor het Stadspark.

Van het ondertunnelen van de Parklaan, het deel van de Turnhoutse ring aan het Stadspark, is al zo’n tien jaar sprake. Het staat nu vast dat die verkeersingreep tegen het Turnhoutse jubileumjaar 2012 gerealiseerd moet zijn.

De drie politieke tenoren minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) en minister vanRuimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) kwamen persoonlijk dat engagement in de Kempense hoofdstad onderstrepen.

Kruispunten vermijden

De tunnel brengt het doorgaande ringverkeer ondergronds, waardoor het enkele gevaarlijke kruispunten vermijdt. De verwachting is dat het verkeer op de ring door nieuwe bedrijventerreinen en het opwaarderen van de N19 naar Kasterlee alleen nog gaat toenemen.

“Die verkeersknoop is onmogelijk te regelen zonder ingreep. De aanleg van deze tunnel is noodzakelijk”, stelt Vlaams bouwmeester Marcel Smets.

Half verzonken constructie

Opmerkelijk is dat de tunnel niet volledig onder de grond verdwijnt.

Het gaat om een half verzonken constructie, waardoor het dak van de tunnel een soort groene heuvel tussen het Sint-Elisabethziekenhuis en het Stadspark wordt.

Groene dijk

“Op de plek waar de tunnel aangelegd zou worden, loopt de hoofdriolering. Die collector moet dan verplaatst worden. Dat is een zware en dure ingreep. Door de ring maar half onder de grond te leggen, besparen we zo’n 25 procent”, zegt Smets.

Het ontwerpbureau ziet de ‘groene dijk’ bovenop de tunnel als een punt waar je een overzicht krijgt op zowel de stad als het park. “ Het is ook de bedoeling om van het toekomstige station-Zuid een tramlijn naar het park door te trekken”, klinkt het.

Ziekenhuis

Ook het Sint-Elisabethziekenhuis speelt in op de ontwikkelingen. Het paste het plan voor de nieuwe parkeertoren aan om die beter in de dijkomgeving te integreren.

Hans OTTEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout