Vlaamse dokwerkers dreigen met staking

Vlaamse dokwerkers dreigen met staking

Vlaamse dokwerkers dreigen met staking

Print
Antwerpen - De vakbonden hebben een stakingsaanzegging voor alle Vlaamse havens ingediend. Zij verzetten zich tegen de afschaffing van het aanwervingslokaal, beter bekend als het ’kot’.

Ondanks de stakingsaanzegging lijken prikacties meer waarschijnlijk. “We zullen te gepasten tijde oproepen tot gerichte acties. Dat melden we donderdag (vandaag, red.) in pamfletten die we aan het ’kot’ uitdelen”, aldus Marc Loridan van de vakbond BTB en zijn ACLVBcollega Erik Quisthoudt.

Nul centimeter

De werkgevers willen het aanwervingslokaal vervangen door een elektronisch systeem om het werk in de haven te verdelen. De vakbonden willen niet dat de werkgevers eisen koppelen aan de cao-onderhandelingen die op dit moment bezig zijn. “De ver- vanging van het kot is niet te nemen of te laten”, zegt Paul Valkeniers namens de werkgevers.

“We vragen een engagement om te praten. Twee jaar geleden hebben we dat ook gevraagd. Toen luidde het: eerst de cao. Toen de cao was goedgekeurd, werd er niet meer gepraat en zijn we nul centimeter opgeschoten. Het gaat nochtans om de toekomst van de havens.”

Het is de eerste keer dat alle Vlaamse havens samen een stakingsaanzegging doen. De haven van Antwerpen is veruit de grootste met 7.000 dokwerkers. Zeebrugge telt er 1.700, Gent 460 en Oostende 60.

PVb

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio