Bewezen: chronische vermoeidheid is geen ingebeelde ziekte

Twee Belgische professoren hebben dankzij een urinetest bewezen dat het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS) geen ingebeelde maar een ‘echte’ aandoening is. Niet lui, wel ziek.

ssimons

De Belgische professoren Kenny De Meirleir (VUB) en Chris Roelant hebben een urinetest ontwikkeld die duidelijk aangeeft of iemand CVS heeft, door het waterstofsulfidegehalte te meten. Die giftige stof komt bij CVS-patiënten veel meer voor, en ze werkt in op het centraal zenuwstelsel. Gevolg: extreme vermoeidheid en allerhande spierproblemen.

Psychosomatisch

Hoewel de wereldgezondheidsorganisatie CVS omschrijft als een neurologische aandoening, wordt het in ons land nog steeds als een psychosomatische aandoening beschouwd. Tussen 2002 en 2008 investeerde de Vlaamse overheid wel 10 miljoen euro in vijf referentiecentra. Maar daar werden in die tijd maar 800 mensen behandeld.

“Ondermaats”, stelt een recent rapport. De nationale vereniging voor CVS-patiënten MEAB eist de sluiting van de centra, om dat geld in verder onderzoek te steken.

In België zijn er naar schatting 30.000 tot 40.000 CVS-patiënten, van wie 5.000 kinderen.

SyMa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER