Oosterweelverbinding kan Vlaamse begroting in het rood opleveren

Oosterweelverbinding kan Vlaamse begroting in het rood opleveren

Oosterweelverbinding kan Vlaamse begroting in het rood opleveren

Print
Europa stelt dat alle investeringskosten die gepaard gaan met de Oosterweelverbinding en andere grote openbare projecten van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) in de begroting worden ingeschreven.

Bijgevolg zal de volgende Vlaamse regering naar 2 miljard euro op zoek moeten om een begroting in evenwicht te krijgen. Dat schrijft De Tijd.

Op 12 maart al meldde Eurostat aan de Vlaamse regering dat de BAM nv bij de overheid hoort. Bijgevolg moeten de activa van BAM-projecten zoals de Oosterweelverbinding worden ingeschreven als activa van de overheid. De projecten van de BAM komen vaak tot stand via publiek-private samenwerking (pps), maar toch moeten voor Eurostat alle investeringskosten als uitgaven van de overheid worden beschouwd.

Van Mechelen

Enkele dagen na de mededeling van Eurostat, op 17 maart, maakte minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open Vld) zich nog niet druk in de zaak en zei hij dat het allemaal wel zou goed komen.

Volgens De Tijd is er meer dan twee maanden later echter nog geen doorbraak in de zaak. De volgende Vlaamse regering zou daardoor wel eens voor een ernstig begrotingsprobleem kunnen komen te staan.

Gesprekken lopende

De BAM heeft intussen laten weten dat er nog steeds gesprekken lopen om het Antwerpse masterplan zo te financieren dat de reguliere begroting niet belast wordt. De BAM is nog steeds overtuigd van de goede afloop van die gesprekken.

Oppositie

Volgens Vlaams Belang is dit het ultieme bewijs dat de Vlaamse begroting op financieel drijfzand is gebouwd. De partij berekende dat de komende Vlaamse regering bijna 11 miljard euro minder beleidsruimte zal hebben, onder meer ook als gevolg van een verminderde federale dotatie en lagere inkomsten uit gewestbelastingen.

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) is er dan weer overtuigd dat de bouw van de Lange Wapper wel in het Vlaamse budget had gepast indien er de afgelopen jaren ten minste niet zoveel geld werd gespendeerd aan openbaar vervoer.

MEEST RECENT