Herman Dams wordt procureur van Antwerpen

Herman Dams wordt procureur van Antwerpen

Herman Dams wordt procureur van Antwerpen

Print
De Hoge Raad voor de Justitie heeft gisteravond Hermans Dams voorgedragen als nieuwe procureur van Antwerpen. Hij haalde het van Diane Reynders, voormalig Antwerps eerste substitute en persmagistrate en het huidige hoofd van de Dienst voor Strafrechtelijk Beleid.

Dams (46) studeerde rechten in Antwerpen aan de UFSIA en de UIA. Hij was vier jaar advocaat en begon in september 1981 als substituut op het Antwerpse parket. Daar deed hij zowat alles: verkeerszaken, collocaties van geesteszieken, de voetbalcel.

Fortis

In 1995 werd hij drugsmagistraat. De drugssectie had als eerste een pc en Dams ontwikkelde daar de planning van de zitting. Als drugsmagistraat zat hij ook in het SODA (Stedelijk Overleg Drugs Antwerpen) en richtte hij mee de sectie georganiseerde misdaad op.

Hij begeleidde op het parket eveneens de sectie lokale misdaad, waar hij de jonge magistraten opleidde. In 2000 werd hij coördinator van de informatisering van het Antwerpse parket. In 2004 kreeg hij de leiding van het politieparket en in die functie vroeg toenmalig minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (sp.a), Dams voor zijn werkgroep om de verkeerswet te vereenvoudigen.

In december 2007 werd hij kabinetschef van Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V). Daar moest hij door de Fortisaffaire ontslag nemen in januari 2009. Hij zou magistraten onder druk hebben gezet, maar eigenlijk oefende hij alleen maar zijn gewone bevoegdheid als kabinetschef uit. In geen enkel advies dat Dams’ benoeming tot procureur voorafging werd hem trouwens een verwijt gemaakt in het kader van de Fortiszaak.

Vertrouwen

Dams reageert opgetogen: “Ik ben bijzonder blij met het vertrouwen dat de HRJ in mij stelt. Ik ben blij dat ze mijn capaciteiten weten te waarderen”.

Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) moet de benoeming nog bevestigen, maar dat kan geen probleem geven. Dams wordt procureur voor vijf jaar, maar die termijn kan één keer met vijf jaar worden verlengd.

Dams woont in Wilrijk, hij heeft drie dochters en één zoon. Hij houdt van joggen, fietsen, wandelen en tennis.

JDW

.

Nu in het nieuws