Lijsttrekkers: Mieke Vogels - Groen

De provinciale kieskring Antwerpen wordt een belangrijk slagveld van de verkiezingen op 7 juni. We stellen alle Antwerpse lijsttrekkers en hun partij aan u voor.

Vandaag aan de beurt: Groen!. In de polls stijgt Groen! naar acht à tien procent. Dankzij de groene economie en het succes van Ecolo onder de taalgrens heeft de partij van Mieke Vogels zelfs kans op regeringsdeelname. Na een kwarteeuw in de politiek is Vogels plots weer een mooi groen blaadje.

Mieke Vogels

Maria Bertha Charlotte Vogels werd op 20 april 1954 in Antwerpen geboren.

De sociologe is getrouwd met Willy De Winter, is moeder van Nelle en Anke, oma van kleindochter Arwen.

In 1985 werd ze voor het eerst verkozen als volksvertegenwoordiger. Sindsdien is ze actief geweest op bijna alle fronten: Kamer, Senaat, Vlaams Parlement, de Antwerpse gemeenteraad en OCMW-raad, en de districtsraad van haar woonplaats Deurne.

Van 1995 tot 1999 was ze in Antwerpen schepen van onder meer Ruimtelijke Ordening, Milieu en Stadsreiniging.

Van 1999 tot 2003 was ze Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking.

In 2006 kreeg ze een ernstige leverkwaal. “Onkruid vergaat niet”, zei ze toen. En zie, ze huppelt weer vrolijk rond.

Wat? De groene Big Bang

Groen! gaat in Antwerpen naar de kiezer met een lijst vol onbekende gezichten. Ingrid Pira, de burgemeester van Mortsel, is ’lijsttrekker van de tweede kolom’, Vlaams parlementslid Rudi Daems en senator Freya Piryns duwen. Bij de opvolgers duwt Kamerlid Meyrem Almaci.

Opvallende vaststelling: oude bekende Fatima Bali (43) maakt met haar vierde plaats kans op een zetel in het Vlaams Parlement.

Bali, auteur van het boek Mijn leven in Borgerokko, werd in 1988 voor Agalev verkozen in de Antwerpse gemeenteraad, als allereerste mandataris van allochtone origine in Vlaanderen.

Het programma van Groen! draait om de ’groene Big Bang’: groene economie, meer ruimte en tijd voor de mensen, ecosteden, meer talentontwikkeling in het onderwijs, welzijn boven welvaart.

LM