"Ik begrijp niet waarom God mij heeft gekozen"

"Ik moet zeggen dat ik zelfs vandaag moeite heb om te begrijpen waarom de Heer aan mij heeft gedacht, mij heeft uitgekozen voor deze taak." Dat zei paus Benedictus XVI zaterdag in Australië.

ghouben

De paus verwees daarbij naar zijn geïsoleerd leven als jongeling in het landelijke Beieren. Hij heeft er nooit van gedroomd paus te worden. "Maar ik aanvaard het uit zijn handen, zelfs als het mijn begrip ver te boven gaat. God helpt me," zei paus Benedictus toen hij op bezoek was bij een massa kinderen van de de Australische geloofsgemeenschap

.

Onder vuur

De paus ligt de laatste weken onder vuur, na zijn bezoek aan Israël eerder deze maand. Het oorlogsverleden van de paus werd naar aanleiding van zijn bezoek aan Israël weer opgerakeld. Bij dat bezoek vonden critici paus Benedictus te afstandelijk en te weinig emotioneel betrokken. Benedictus sprak er de Joodse gemeenschap toe bij een monument ter nagedachtenis van de Holocaust.

"Nooit actief"

In 1996 heeft de paus, toen nog kardinaal Joseph Ratzinger, in een autobiografie verklaard dat hij lid was van de Hitler Jugen, maar dat hij als seminarist automatisch lid van die organisatie werd. Hij zei in die autobiografie nooit actief te zijn geweest in die organisatie.