Philippe Gilbert wint voorlaatste rit in de Giro

Philippe Gilbert (Silence Lotto) wint de voorlaatste etappe in de Giro voor Voeckler. Garzelli werd derde. Denis Menchov blijft stevig in de roze trui.

ghouben

Het is de eerste Belgische zege in de Giro sinds de overwinning van Rik Verbrugghe in 2006. Voor Gilbert is het ook de eerste zege in een grote rittenkoers. Hij kwam over de streep met Voeckler in het wiel.

Met nog een etappe op het programma, een tijdrit, behoudt roze truidrager Menchov een voorsprong van 20 seconden op Danilo Di Luca.

Ploegwerk

Het was vooral Silence-Lotto, in dienst van Philippe Gilbert, dat de achtervolgingen in het peloton leidde. Geen enkele ontsnapping droeg ver. Het lukte Gilbert zelf om twee kilometer voor de aankomst te ontsnappen. Enkel Voeckler kon aanklampen. Het peloton volgde op een vijftigtal meter.

"Nog eens geprobeerd"

"Ik heb tijdens de koers gewoon het peloton gevolgd en heb het op de laatste helling nog eens geprobeerd", aldus Gilbert.

"Gisteren was ik niet goed, vandaag voelde ik me beter. Ik heb het vaak moeilijk in rittenkoersen." In de overige etappes van de Ronde van Italië was onze landgenoot zo goed als onzichtbaar.