Duitsers en Britten hebben wel "duidelijke garanties" voor Opel

De deal met de producent van auto-onderdelen Magna International voor de overname van Opel, is geen garantie op redding van het automerk. Volgens de BBC geven sommige analisten die vertrouwd zijn met het dossier Opel maar 30 procent kans om tot een geslaagde overname te komen. Bovendien hebben volgens de BBC enkel Duitsland en Groot-Brittannië "garanties" gekregen dat hun fabrieken open blijven.

ghouben

De BBC meldt dat Duitsland het grootste bedrag op tafel legt - 1,5 miljard euro - en er daardoor in gelaagd is de vier Opel-vestigingen in Duitsland op te houden. In Groot-Brittannië zou de fabriek in Luton met sluiting bedreigd zijn.

Maar volgens de Britse minister van economie Lord Peter Mandelson (foto) heeft Magna "duidelijke garanties" gegeven dat het in Engeland auto's zal blijven produceren.

Bedreigd

"De overige Opel-fabrieken in Europa blijven bedreigd achter. In België (Antwerpen), Polen en Spanje zullen Opel-arbeiders voor hun job moeten vrezen", aldus de BBC. "Er zal verandering komen voor de Opel-farieken in Europa, gezien de overcapaciteit", aldus Peter Mandelson.

Het bereikte akkoord met Magna was dringend, omdat Opel-moeder General Motors maandag waarschijnlijk een gerechtelijke akkoord zal aanvragen. Opel ontsnapt daar nu aan. Maar de Magan-deal is wellicht pas het begin van wekenlang touwtrekken tussen de verschillende landen met Opel-vestigingen.

Lees ook: