De Clerck: "Geen officieus tuchtsysteem in Merksplas"

”Er is geen onofficieel tuchtsysteem voor de gevangenen in Merksplas”. Dat zegde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) aan Senator Martine Taelman (Open Vld). Zij had vragen bij het erg kritische rapport van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTG). Dat beweerde dat de bewaarders officieuze tuchtstraffen uitdelen. Niets van aan, zegt de minister. Hij ziet de voorzitter van de CTG einde juni en zal hem daarover interpelleren.

kscherpenberg

De CTG klaagde er ook over dat de kruiken voor de waterbedeling onvoldoende gereinigd worden, terwijl sommige gedetineerden er in urineren. De Clerck zegde dat deze kruiken binnenkort worden vervangen door “inox recipiënten, waarmee het probleem is opgelost”. De minister ontkende tegenover Taelman voorts dat de herbruikbare schoenen vuil zouden zijn: “ze worden systematisch ontsmet”. De minister gaf wel toe dat 92 cellen geen sanitair hebben, “maar iedereen krijgt een aparte emmer”.

De GTG noemde verder de toestand op het vlak van de brandveiligheid “zeer ernstig”: “ Er zijn geen rookdetectors, werklokalen zijn in brandbaar materiaal en er is onvoldoende waterdruk als er meerdere brandhaarden zijn (en dat is nu net typisch bij brandstichting).” De minister gaf dit toe, maar zegde dat einde juni 60 geïnterneerden naar een nieuw paviljoen gaan, waar alles wel in orde is en vanaf dan wordt een ander paviljoen gerenoveerd.

De Clerck had woensdag in de Kamercommissie Justitie al toegegeven dat er best eens een algemene openbare bijeenkomst komt van alle mensen die met gevangenen werken.

Een overzicht van de erg kritische aanbevelingen van de CTG vindt uhierop de expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEER OVER Merksplas

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio