Slachtoffer gps-dief begrijpt beslissing rechter

Het slachtoffer van de vrijgesproken gps-dief was verrast door het vonnis, maar toont toch begrip voor de uitspraak van de rechter. Dat zei Nathalie Denys tijdens een interview.

jlenaerts

Saïd L. had een raam van Denys' auto stukgeslagen en stal haar gps. De man werd op heterdaad betrapt, maar werd door de rechter vrijgesproken. Die vond het niet nodig om een straf uit te spreken omdat "die toch niet wordt uitgevoerd en bijgevolg zinloos is".

Koffie

De 22-jarige Nathalie Denys dacht dat het een gemakkelijke rechtszaak zou zijn, maar daar besloot de rechter anders over. "Na een uur waren wij aan de beurt en na de uitleg van de verdediging trok de rechter zich plots terug. Hij zei op een bepaald moment: "Ik zit hier voor nougatbollen." Toen hij terugkeerde en het vonnis voorlas, kwam de vrijspraak voor ons als een totale verrassing. "Ik ga mijn geld dus niet zien?" vroeg ik aan enkele advocaten, die ook verbaasd waren. Ik ben daarna een koffie gaan drinken om te bekomen van de emoties. Maar als je het achteraf bekijkt, heeft die rechter gelijk dat hij zo protesteert tegen de huidige situatie", aldus Denys.

Het meisje kreeg haar onbeschadigde gps van de politie terug en wil daarom dat haar stukgeslagen ruit vergoed wordt. Maar zelfs dat is niet zeker. "De advocaat van Saïd L. kwam voor de zitting nog bij ons en stelde ons gerust: zijn cliënt zou dat bedrag zeker terugbetalen. Nadien vertelde hij ons dat hij dat aan zijn cliënt zou vragen, maar dat hij hem niet kon dwingen door de vrijspraak", zei Denys.

Ironie

Ondanks de vrijspraak blijft Saïd L. in de gevangenis. De man werd al elf keer veroordeeld en de mediaheisa heeft zijn zaak geen goed gedaan. "Dat is juist de ironie in deze zaak. In principe zou dit dossier geen stof hebben doen opwaaien. Stel dat mijn cliënt voor die gps-diefstal tien maanden cel zou hebben gekregen, dan was hij vandaag een vrij man. Samen met de achttien maanden celstraf in februari zou die nieuwe straf toch niet worden uitgevoerd. Het parket zorgt er nu voor dat hij zijn veroordeling van februari wel moet uitzitten", aldus advocaat Christopher Savoye.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio