Magna krijgt groen licht voor overname Opel

De verkoop van Opel aan Magna is rond. De Duitse regering heeft een akkoord bereikt met moederbedrijf General Motors en het Canadees-Oostenrijks bedrijf Magna. Vlaams minister-president Kris Peeters is blij met het akkoord en wil snel onderhandelen over de toekomst van Opel Antwerpen.

jlenaerts

De Duitse overheid staat garant voor een overbruggingskrediet van zo'n anderhalf miljard euro. Magna krijgt 20 procent van het kapitaal en een Russische bank krijgt 35 procent. Samen vormen zij een meerderheid. General Motors heeft nog 35 procent, de werknemers krijgen 10 procent.

Opel gaat in een soort beheersmaatschappij onder toezicht van de overheid staan. Hiermee is de autobouwer beschermd tegen eventuele gebeurtenissen met General Motors in de VS. Het moederbedrijf gaat maandag een gerechtelijk akkoord aanvragen.

Gesprekken

Een prioriteit van Magna is zoveel mogelijk arbeidsplaatsen behouden. "Elke job die verloren gaat, is er een te veel. We zullen tijdens de volgende weken gesprekken voeren met alle landen waar Opel-vestigingen zijn. We zijn zeer optimistisch dat we oplossing kunnen vinden om zo veel mogelijk banen te behouden", zei covoorzitter Siegfried Wolf.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kijkt alvast uit naar het gesprek. "Ik hoop vrij snel rond te tafel te kunnen zitten en dan kunnen we kijken wat in die Europese oplossing de vooruitzichten zijn voor Opel Antwerpen. Ik ben er zeker van dat we alles gaan doen om Opel Antwerpen een toekomst te geven", aldus Peeters.

Ook de dealers van Opel willen graag mee onderhandelen. Peeters zit dit wel zitten: "Ik zal zeer aandachtig luisteren naar hun voorstellen en dan kunnen we kijken hoe zij kunnen bijdrage aan een duurzame oplossing voor Opel."

Minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) waarschuwt dan weer voor teveel optimisme: "Het zou oneerlijk zijn om te beweren dat er een oplossing op tafel ligt voor Antwerpen. Nu moeten de onderhandelingen nog beginnen, maar we weten tenminste nu met wie we moeten praten."

Jobs

In Europa zouden 10.000 à 11.000 jobs sneuvelen, waarvan 2.500 in Duitsland. De vier Duitse vestigingen van Opel zullen wel openblijven.

Wat er met de 2.700 arbeiders in Opel Antwerpen gaat gebeuren, is nog niet bekend. De werknemers zijn alvast blij dat Magna de overnemer wordt. "Magna heeft de afgelopen week laten zien dat het veel professioneler is dan Fiat. Topman Sergio Marchionne is meermaals van de tafel weggelopen tijdens onderhandelingen. Hij zat niet veel met de werknemers in, dat was wel duidelijk", zei Rudi Kennes van de socialistische vakbond ABVV.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio