"Deze crisis vergt duidelijk socialistische recepten"

Deze crisis vergt duidelijk socialistische recepten

"Deze crisis vergt duidelijk socialistische recepten"

Print
De sp.a heeft in het recente verleden niet altijd kunnen profiteren van economisch minder goede tijden, maar dat zal ditmaal anders zijn. Dat meent Peter Vanvelthoven, Limburgs lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen. Hij is ervan overtuigd dat de sp.a bij de komende verkiezingen een goed resultaat zal neerzetten.

"Ik heb er alle vertrouwen in. En ik meen dat ook", zei de fractieleider van de Vlaamse socialisten in de kamer tijdens onze live chatsessie. Vanvelthoven wil de sp.a terug in de Vlaamse regering krijgen. "Dat is belangrijk, want de crisis van vandaag vergt socialistische recepten".

Duidelijkere standpunten

Op de vraag of de sp.a sterk genoeg uit de verkiezingen zal komen om zo opnieuw een coalitie te kunnen vormen, verwijst Vanvelthoven naar twee cruciale factoren.

"Eén: de afgelopen twee jaar hebben we vanuit onze oppositierol duidelijker onze standpunten kunnen vertolken. En twee: de financiële crisis heeft toch duidelijk gemaakt dat de liberale recepten niet werken, integendeel zelfs: oorzaak was van hetgeen we nu meemaken. Minder regels, minder controle en het blijkt dus mis te lopen."

Tijdelijk tekort kan

Gevraagd hoe diep de overheid in het rood mag gaan om de crisis te lijf te gaan zegt Vanvelthoven dat hij enkel kan leven met een tijdelijk tekort. "De regering mag tijdelijk, en ik druk op tijdelijk, in het rood gaan om in crisistijden tijdelijke maatregelen te nemen om de gevolgen van de crisis te beperken."

Vanvelthoven is het wel niet eens met de manier waarop de huidige regering geld besteedt. "2/3 van het begrotingstekort heeft niets te maken met crisismaatregelen, maar enkel met het slecht beheer van de overheidsfinanciën."

Pensioenen

Een lezer wees erop dat er tegenwoordig niet meer over het optrekken van de pensioenen gesproken wordt. Maar dat is zonder de sp.a gerekend. "Enerzijds lanceren we het voorstel dat de pensioen moeten worden opgetrokken tot 70% van het laatste loon (vandaag is dat gemiddeld 62%). Anderzijds willen we een regeling dat iemand die naar een rusthuis moet nooit meer zal moeten betalen dan zijn pensioen", schreef Vanvelthoven.

Op de vraag dat hij door velen aanschouwd wordt als een van de meest sexy politici, reageerde Vanvelthoven dat hij daar "in het dagelijks gebeuren niet veel van merkt". De burgemeester van Lommel heeft overigens ook de stemtest ingevuld. "Ik kwam uit bij sp.a, niet gelogen", lachte hij.

E-mailadres

Niet alle vragen konden in het uur chatten aan bod komen, maar Vanvelthoven liet zijn mailadres achter voor zij die nog vragen hadden. Herbeleef de volledige chatsessie hier!

MEEST RECENT