Nieuw eiwit doet ijsjes trager smelten

Als u volgend jaar een Magnum of Cornetto eet, is de kans zeer groot dat u daar langer van zal kunnen genieten. Unilever, het bedrijf achter ijsjesproducent Ola, heeft namelijk de toestemming gekregen om een nieuw ingrediënt in haar ijsjes te verwerken, dat ze trager moet doen smelten.

kscherpenberg

Het eiwit waar het allemaal om draait, is het ‘ice structuring protein’ of ISP. Doordat dit ISP zich nestelt rond de verschillende ijskristallen, zorgt het ervoor dat deze kristallen langer klein blijven. Dat maakt het ijs dus heel wat stabieler zodat het trager gaat smelten. “In Amerika, Brazilië en Nieuw-Zeeland passen we deze techniek al sinds 2003 toe”, weet Aurelie Gerth van Unilever Belgium.

“Dat was mogelijk omdat we voor deze toevoeging al een goedkeuring hadden van de Amerikaanse Drug Administration. In april heeft ook Europa het ISP goedgekeurd, zodat we in 2010 met onze nieuwe ijsjes op de markt kunnen.”

Revolutionair

Volgens Gerth gaat het om een revolutionaire toevoeging. “Omdat dit eiwit zorgt voor stabiliteit in het ijs, hoeven we daarvoor minder suiker en vet te gebruiken. Daarmee verliest ons ijs de helft van zijn vetgehalte. Het eiwit vind je ook terug in wortelen en gras, dus de bewuste consument hoeft zich geen zorgen te maken.” Toch zullen de Belgen nog even op hun honger moeten blijven zitten.

Gerth: “De eerste ijsjes met ISP gaan we in Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk lanceren. Voor België is er nog geen datum vastgepind, maar ik ben er zeker van dat ons land snel zal volgen.”

BrVo