Koppel verdwijnt uit Essens hotel met openstaande rekening van 10.000 euro

Claudia en Pieter-Jan van De Kerselaer zitten met de handen in het haar. Zeven maanden lang verbleef een berucht oplichterskoppel in hun hotel. Het duo verdween dinsdag, zonder te betalen.

kscherpenberg

“Zeven maanden lang gaven we hen vertrouwen en vriendschap”, zuchten Claudia en Pieter-Jan. “En dan wordt duidelijk dat we helemaal beduveld werden. Opgelicht en beroofd, dat zijn we.” Het verhaal begint op 12 november 2008. “We kregen ‘s avonds een telefoontje van een man die zeer overstuur was”, blikt Claudia terug.

Hotelfiche

“Hun huis was afgebrand en ze konden nergens terecht met hun twee kleine kinderen. Hij vroeg of we plaats voor hen hadden. Het appartement in het hotel was op dat moment beschikbaar. Enkele uren later stonden ze met vier voor de deur: Michel en Mariska en de kinderen Mats en Daan. Ze stelden zich voor als de familie de Klein. Omdat ze te moe waren, beloofden ze de hotelfiche de dag erna in te vullen.”

Maar ook de volgende dag werd er geen fiche ingevuld. Claudia: “Al hun persoonlijke papieren waren verbrand. Ze zouden een weekje blijven, tot zijn ouders terugkwamen uit Marbella. Een week werd al snel een maand, en papieren hadden we nog altijd niet gezien.”

Nieuwe auto

De ene smoes volgde de andere op. Het Nederlands consulaat zou voor nieuwe papieren zorgen, maar dat bleef maar aanslepen. Michel kreeg Claudia zo ver dat hij haar oude Volkswagen Golf mocht gebruiken. “Hij vertelde dat hij net voor de brand van job was gewisseld. Een bedrijfswagen had hij niet meer. Michel beloofde me een nieuwe auto. Dat kon hij probleemloos regelen via zijn werk.”

Na vier maanden waren de papieren uiteindelijk in orde. Claudia: “Maar dan vormde geld weer een probleem. De familie had een rekening in Nederland. Die moest eerst worden opgezegd, nadien zou het geld worden overgeschreven naar het Dexia-kantoor in Kapellen. Ook dat sleepte weken aan.”

Vorige week kwam het ‘verlossende’ telefoontje: het geld stond op de Belgische rekening. “Dinsdag gingen ze het ophalen. Mariska en ik waren eerst nog samen gaan sporten. Toen ik onder de douche stond, zijn ze ervandoor gegaan met mijn Golf. Ook de portefeuille met wisselgeld, zo’n 500 euro, was verdwenen.”

Claudia en haar vriend Pieter-Jan krijgen nog niet meteen argwaan. “Ik dacht dat ze naar de bank waren. En een dief had die portefeuille wellicht gestolen. Om 22 uur waren ze nog niet terug. Er lag amper kleding in hun kast, maar ze hadden ook niet veel.”

Puzzelstukjes

Woensdag trok Pieter-Jan naar de politie. “We namen contact op met Dexia in Kapellen. Ze kenden die mensen niet. Plots vielen de puzzelstukjes in elkaar. We gaven vertrouwen en vriendschap, maar werden beduveld. Auto weg, portefeuille weg, openstaande rekening van 10.000 euro... Wat speurwerk op internet leerde ons dat Michel en Mariska in Nederland bekende oplichters zijn.”

PDMMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio