Olmense Zoo verwelkomt eerste olifant

De Olmense Zoo in Olmen (Balen) breidt zijn dierenbestand uit met een olifant. De directie gaat meteen op zoek naar drie metgezellen om olifant Lukky gezelschap te houden.

Na de Antwerpse Zoo is nu ook de Olmense Zoo in de ban van de olifant. Al gaat het in het dierenpark van de Balense deelgemeente niet om een pasgeboren dikhuid. Lukky is een Afrikaans olifantenwijfje van 27 jaar.

Grootste olifantensoort

“En dat is behoorlijk jong voor een olifant. Een Afrikaanse olifant wordt makkelijk tachtig jaar en ouder. Het is de grootste olifantensoort”, licht Els Verheyen van de Olmense Zoo toe.

De dierentuin komt op een bijzondere manier aan zijn eerste olifant. “Lukky is een dier van het Duitse circus Renz. Ze had een vrouwelijke trainer. De vrouw heeft het circus verlaten en is naar het buitenland getrokken.

Met pensioen

De olifant was zeer gehecht aan zijn verzorgster. De mensen van het circus hebben besloten om het circuswerk van Lukky stop te zetten en het dier te plaatsen in een dierenpark.

Lukky gaat met andere woorden met pensioen. Het circus vond dat hier voldoende plaats was om de olifant te plaatsen. Lukky is voorlopig nog bezit van het circus, maar het is de bedoeling dat ze hier blijft”, vertelt Els Verheyen nog.

Savanne

De dikhuid van vier ton is te bewonderen op de Afrikaanse Savanne in de dierentuin, een vlakte met zebra’s en struisvogels in het midden van een ringgracht.

“Maar we overleggen met een architect en mensen van de dienst dierenwelzijn om een permanent verblijf voor de olifant te bouwen. We gaan op zoek naar nog drie andere olifanten omdat dit echte groepsdieren zijn. Alleen weten we nog niet hoe we die dieren moeten vinden”, geeft Els toe.

Veel bekijks

Olifant Lukky zorgt ondertussen voor veel bekijks. “De mensen blijven minutenlang kijken. Lukky voelt zich hier al zeer op haar gemak. Ze is al die ruimte niet gewend. Het is een rustig dier. Ze bouwde al een eigen modderbad.”

Ook voor de directie en het personeel is de komst van de eerste olifant een sensatie. “Nooit hadden we een groter dier. Dit is voor ons en de verzorgers erg spannend”, besluit Els Verheyen. De Afrikaanse olifant is groter dan zijn Aziatische soortgenoot. De soort is goed herkenbaar aan de grote oren.

Willy VAN DEN BERGH

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio