1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Racing geeft Mon laatste applaus

Honderden Racing-supporters hebben maandag een emotioneel eerbetoon gebracht aan Mon Phlips.

Dat de voorzitter erg geliefd was, bleek maandag tijdens zijn begrafenis in Hombeek. Tot drie keer toe kreeg de vader van het nieuwe Racing Mechelen applaus.

Hombeek rouwt, Mechelen rouwt en de sportwereld rouwt. De menigte die present tekende voor het afscheid van Edmond Phlips (64) kon makkelijk de Sint- Romboutskathedraal vullen, maar er werd gekozen voor de intimiteit van de Sint-Martinuskerk in zijn eigen Hombeek, haast symbolisch voor de bescheidenheid die Mon tot allemansvriend en ‘koning supporter’ maakte.

Verweesd

“Zijn dood laat een diepte na, een leegte. We voelen ons verweesd. Toch is hij bij ons”, zegt eerwaarde Stefaan Callebaut. “Als wij spreken over Mon, dan hebben wij het over een goede herder. Een goede herder is een herder die zijn leven laat voor zijn schapen.”

Mon Phlips heeft álles gegeven voor zijn club. Omdat ‘zijn’ Racing Mechelen het zo fantastisch deed in de eindronde stelde hij de operatie aan zijn hart zelfs even uit. “Mon was een grote meneer, een trotse voorzitter en de trouwste supporter van allemaal”, stelt pastoor Callebaut.

Vikinghoed

Supporter Jef Verbist vat het verlies van Phlips pakkend samen: “Mijn gedachten dwalen af naar de minuscule raampjes van de bestuurszaal, waarachter statige borstbeelden van vroegere voorzitters de wacht optrekken. Hier zat tot voor kort Edmond Phlips, ónze Mon."

"Achter hem de glazen kast, daar bovenop een enorme beker en een televisietoestel uit de jaren negentig. Links voor hem het ingelijste shirt van Slagske, onze derbyheld. Mon was daar heel trots op. Deze zaal is een schatkamer.”

“Binnenkort wordt wellicht zijn beroemde Vikinghoed opgeborgen, net als zijn sombrero. Niet in de vergetelheid, want de man die deze trend lanceerde, is zelf al jaren onvergetelijk. Hoe zou je hem ooit kunnen vergeten. In zijn gezelschap werd voetbal herleid tot de essentie: samenhorigheid, clubliefde, emotie”, sprak Jef.

Stuwkracht

Voor de raad van bestuur nam erevoorzitter Fons Rooms het woord. “Voor Racing is Mon een zegen geweest. Jarenlang was hij de stuwkracht van de jeugdafdeling, vanaf 2000 bestuurslid en sinds enkele jaren de trotse voorzitter. In korte tijd heeft hij op zijn manier een jong, nieuw bestuur gekneed en gemotiveerd. Hij was het boegbeeld."

"Sinds hij voorzitter is geworden, was er geen houden meer aan. Racing moest vooruit. Hij weigerde met mensen te werken die zijn positieve instelling niet begrepen. Beste Mon, wij nemen afscheid. Maar wees gerust, het Racingbestuur zal alles in het werk stellen om je werk verder te zetten.”

Sven VAN HAEZENDONCK

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio