Bronzen leeuwen klauwen weer op Centraal Station

Bronzen leeuwen klauwen weer op Centraal Station

Bronzen leeuwen klauwen weer op Centraal Station

Antwerpen - Eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw verdwenen de klauwende leeuwen noodgedwongen van de stationsgevel. De stenen ornamenten bevonden zich in slechte toestand en werden uit veiligheidsoverwegingen afgebroken.

De ellende met de spoorwegkathedraal begon in 1953. Uit een van de hoekkroonlijsten van de koepel vielen stenen op het dak. Toen werd voor het eerst vastgesteld dat de gebruikte Vinalmontsteen ‘ziekteverschijnselen’ vertoonde waardoor de steen openspleet. In 1958 werd begonnen met de sloop van de eerste torens.

Planckendael

De bronzen stationsleeuwen gingen vervolgens ‘wonen’ in het dierenpark Planckendael in Muizen (Mechelen). Een gepaste locatie. Niemand geloofde toen dat ze ooit weer zouden gaan waken over de spoorwegkathedraal en de De Keyserlei. Maar dinsdag keren ze terug. Dan worden ook andere ornamenten teruggeplaatst op de stationsgevel kant De Keyserlei.

Dat het sinds 12 maart 1975 beschermde stationsgebouw Antwerpen-Centraal weer als vanouds zal schitteren, is te danken aan het HST-project. Aan de bouw van de noord-zuidverbinding en de ingrijpende verbouwing van het station was ook de grondige restauratie gekoppeld.

Figuranten

Over Antwerpen-Centraal wordt een tachtig minuten durende film gemaakt. Regisseur is filmmaker Peter Krüger. De film laat de toeschouwer tachtig minuten reizen door de fysische en mentale ruimte en tijd van de Antwerpse spoorweg-kathedraal, van bij zijn ontstaan tot nu.

Zaterdag 30 mei worden tussen 14 en 16u in de hal van de ‘Middenstatie’ opnamen gemaakt. Hiervoor worden minstens 200 vrijwilligers gezocht die willen figureren als levende standbeelden. Het gaat om een scène waarin Johan Leysen, de hoofdpersoon in de film, zich verbeeldt dat de tijd in het station stil valt en dat alle passanten in het station in hun bewegingen bevroren worden.

Wie wil figureren, kan mailen naar freezeantwerpcentral@gmail.com

Herman Welter

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio