"Laat het niet alleen over roddels en politieke spelletjes gaan"

Woendagmiddag was LDD-lijsttrekker Jurgen Verstrepen te gast op onze redactie. Hij moet in Antwerpen bewijzen dat Lijst Dedecker meer is dan boegbeeld en voorzitter Jean-Marie Dedecker. Verstrepen maakte alvast duidelijk dat zijn tijd bij het Vlaams Belang voorbij is en dat hij volledig voor LDD wil gaan. Een overzicht van de meest opmerkelijke vragen.

ikerremans

Herbeleef hier: de chat met Jurgen Verstrepen!

Wat is voor u het verschil tussen je verleden bij Vlaams Belang en nu LDD? Hanteert het 'eigen volk eerst'-principe niet meer? "'Eigen volk eerst' is nooit mijn slogan geweest en bij LDD komen we zelfs niet in de buurt van dat verhaal. LDD is een open visie-partij, streng en rechtvaardig, met de mening op de tong. Ze heeft geen problemen met mensen die hun best doen en bij ons willen horen. Een kwestie van aanpassing. Wij zijn gezond rechts, niet extreem. Dus elke vergelijking met het VB gaat niet op."

Onvermijdelijk passeerden ook vragen over voorzitter Jean-Marie Dedecker de revue. De privédetective en de zaak-Vijnck zijn duidelijk nog niet vergeten.

Onder verkiezingsdruk begint uw voorzitter weer zijn naam als 'pitbull' en de 'Sherlock Holmes van de wetstraat' alle eer aan te doen. Vrezen jullie niet dat dit zich uiteindelijk tegen jullie partij zal keren? "Laten we niet vergeten dat het privédetective verhaal nogal zwaar en vet in de pers is gezet om ons te schaden. Natuurlijk willen wij geen privédetectives afsturen op 'jan en alleman'. In deze was het zoeken naar gegevens voor de sale-en-lease-back-operaties van de staat. Deze kleine uitschuiver had helaas zware persgevolgen. Ik zou het anders aangepakt hebben. Ik doe niet aan moddergooien en focus op 'andere LDD-politiek'."

De hele affaire-Vijnck heeft meer kwaad dan goed gedaan. Wie is er het slechts uitgekomen? "Die zaak was voor niemand goed. Een 'contract' zoals ze Vijnck hebben aangeboden had ik in die orde nog nooit gezien en het was pure beschadiging van LDD. Vijnck is een brave jongen die zich heeft laten vangen door doorwinterde politieke haaien die nadien de heilige uithangen. Somers heeft het heel sluw en smerig gespeeld. Het aftereffect is nog nadeliger voor alle politici geweest, dus, laten we deze zaak nu klasseren en met open vizier naar de kiezer gaan. Laat het aub niet heel de tijd over onze navels, roddels en politieke steekspelletjes gaan. Het vertrouwen is al te laag..."

Maar Verstrepen kreeg ook heel wat inhoudelijke vragen voorgeschoteld, gaande van fraude met uitkeringen tot de Lange Wapper tot de economische crisis.

Wat is uw standpunt en het standpunt van uw partij t.o.v. de Lange Wapper? Brug of tunnel? "Een tunnel of een brug speelt geen rol. Zorg ervoor dat er IETS gebeurt. De vergunningen zijn er, dus start met de bouw. We staan teveel stil in het verkeer. Je kan die brug trouwens mooi uitlichten."

Wat is voor LDD het recept om meer jobs in Vlaanderen te creëren? "Een aantal maatregelen: minder lasten voor bedrijven, verlaging van de vennootschapbelasting, een ander fiscaal systeem waardoor de burgers meer overhouden en dus meer gaan besteden (vlaktaks), investeren in wegenwerken en overheidsprojecten die rechtstreeks jobs brengen, infrastructuurwerken enzovoort, enzovoort."

Wat zouden jullie doen voor Opel Antwerpen? "Ik heb in het Vlaams parlement de voorstellen al een tijd terug gelanceerd: steun het bedrijf mét voorwaarden (geen blanco cheque) en investeer als overheid in nieuwe technologie."

Lijst Dedecker stapt "rechtuit" en "met gezond verstand" naar de kiezer, al geeft Verstrepen toe dat er wel eens fouten worden gemaakt. "Het is met vallen en opstaan, maar vergeet niet dat we op twee jaar tijd van nul alles moeten opbouwen. Wie maakt dan af en toe ook geen foutje?" Wanneer een lezer hem vraagt wanneer de verkiezingen geslaagd zijn voor LDD wil hij daar liever toch geen cijfer op plakken.

"Elke stem die erbij zou komen is een overwinning. Als de kiezer veel vertrouwen geeft aan LDD en onze 'lelijke' kantjes erbij wil nemen, dan ben ik tevreden. Vlaamse verkiezingen winnen is met een grote standvastige fractie de mogelijkheid hebben om te kunnen wegen op het Vlaamse beleid."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER