"Het slachtoffer heeft geluk gehad"

Een tikkeltje meer naar links of naar rechts, een ietsje dieper… Erg veel heeft het niet gescheeld of Gülser Yildirim had de tientallen messteken die haar man haar september 2007 toebracht, niet overleefd. “Ze heeft geluk gehad”, aldus de wetsdokter gisteren op het Tongerse assisenproces tegen Dogan Ceylan (50) uit Genk.

ssimons

Liefst 34 messteken: zeven in de buurt van hoofd en hals, negen op de borst, zes in de buik, vier in de rug waarvan eentje door de rechternier, de rest op armen en benen. Wetsgeneesheer De Velter overliep gisteren de tientallen verwondingen die Gülser Yildirim had opgelopen tijdens de aanval met een springmes door haar echtgenoot.

De arts benadrukte dat er ook op “potentieel dodelijke plaatsen” gestoken was: in de hart- en halsregio. “Als je de halsslagader raakt, is het meteen gedaan. Mevrouw heeft geluk gehad.”

Vetlaag

Er was overigens niet alleen ‘fout’ gestoken. Er waren ook andere ‘barrières’ die de messenregen afgezwakt hadden.

“Mevrouw is eerder zwaarlijvig en beschikt dus over een redelijke vetlaag. Bovendien was ze toen ook nog eens dik aangekleed. Was ze magerder geweest, en had ze wat minder kleding gedragen, dan zouden de verwondingen ernstiger geweest zijn."

Mes

Ook het bewuste mes werd gisteren onder de loep genomen. Dat het allemaal niet veel erger afliep, komt volgens de wapendeskundige ook doordat Dogan Ceylan tijdens het steken, zonder dat hij het wist, op het deblokkeringsknopje had gedrukt. Daardoor was het mes vrijwel helemaal teruggesschoven in de handgreep, en werd het slachtoffer uiteindelijk niet zo diep gestoken.

Vandaag komen een twintigtal familieleden en vrienden getuigen.

Jan-Roel DRIESSEN