Zes op de tien jeugdbewegingen overtreden het rookreglement

Ruim 60 procent van de jeugdbewegingen die gecontroleerd worden door de tabaksinspecteurs van de FOD Volksgezondheid, heeft geen rookverbod ophangen of plaatst asbakken op tafel. In de jeugdhuizen is dat 45 procent. Er werden ook bijna zestig procent meer administratieve boetes uitgeschreven voor tabaksverkoop aan -16-jarigen dan in 2008.

ssimons

In 2008 kregen 2.230 zaken waar tabak verkocht wordt een inspecteur van Volksgezondheid over de vloer. Dat leidde tot 24 boetes die kunnen variëren tussen 250 en 750 euro. Bij een tweede betrapping verdubbelen deze bedragen.

Pakkans

De 1.300 controles die dit jaar al werden uitgevoerd, resulteerden in 38 pv’s. Dat is nu al een stijging van 58 procent ten opzichte van 2008.

“De pakkans is groter geworden”, concludeert Kristel Fransen, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. “Er zijn extra controleurs aangenomen en het aantal controles is opgevoerd.”

De inzet van jonge inspecteurs, die niet opvallen tussen de geviseerde klanten, werpt ook zijn vruchten af.

Jeugdhuizen

In de lokalen van de jeugdbeweging en in de jeugdhuizen werden weinig rokers op heterdaad betrapt (respectievelijk 14 en 8).

Met de regelgeving bleken vooral de jeugdbewegingen het niet zo nauw te nemen. Zes op tien van de zeshonderd gecontroleerde jeugdbewegingen hebben geen zichtbare rookverbodstekens of laten asbakken toe. In de tweehonderd geïnspecteerde jeugdhuizen is 45 procent niet in orde met de rookreglementering.

SofVa