Crisis in F1 nog niet afgewend, Ferrari spant rechtszaak aan

Het crisisberaad dat de Formule 1-teams in Londen hadden met de FIA, heeft voorlopig niet veel opgeleverd. Ferrari gaat zelfs een rechtszaak aanspannen om de oude regels te behouden.

ssimons

De F1-teams en de FIA bakkeleien over het budgetplafond (circa 45 miljoen euro) dat er in 2010 moet komen. Zowat iedereen in de F1 wil de kosten terugdringen, maar het feit dat teams die zich houden aan het plafondbudget meer technische vrijheden krijgen dan de teams die naar hartenlust geld uitgeven, is voor sommige teams een doorn in het oog. Twee reglementen binnen één sport, dat kan niet, zo vinden Renault, Toyota, Ferrari en Red Bull (en Toro Rosso). Die teams weigeren zich dan ook in te schrijven voor het WK van 2010.

Op 29 mei verstrijkt de deadline voor de inschrijvingen. FIA-voorzitter Max Mosley verwacht dat sommige teams opzettelijk de deadline zullen missen om tijd te winnen en de druk op te voeren. In dat geval krijgen ze een geldboete indien ze zich later alsnog inschrijven. Voor Mosley geen probleem, maar hij wijst er wel op dat als de plaatsen aan nieuwe teams (USGP, Lola?,...) zijn gegeven, er geen plaats meer zal over zijn.

Vetorecht Ferrari

Intussen blijkt dat Ferrari contractueel een soort vetorecht heeft inzake drastische reglementswijzigingen. Volgens de Scuderia wordt dat contract nu geschonden. Het team spant daarom een rechtszaak aan.

Komend weekend wordt de GP van Monaco verreden. Verwacht wordt dat de teambazen de koppen opnieuw zullen samensteken.