Ghostbusters onderzoeken Nederlandse gevangenis

Geestenonderzoekers nemen momenteel de voormalige stadsgevangenis in het Nederlandse Leeuwarden onder handen. De kunstenaars en musici die momenteel in het gebouw actief zijn, hebben het gevoel dat het er spookt.

knuyens

Het stokoude gebouw De Blokhuispoort deed van 1580 tot 2007 dienst als gevangenis. De laatste twee jaar werken er kunstenaars en musici. Zij vroegen het Bureau CareX, dat de oude gevangenis beheert, om het te onderzoeken naar geesten.

Oud-gevangenen

CareX gaf gehoor aan de oproep en huurde The Dutch Paranormal Society (TDPS) in. Daniel Van Vliet van TDPS denkt dat geesten van oud-gevangenen die op brutale wijze het leven lieten, nog steeds ronddwalen in De Blokhuispoort.

"Die oud-gevangenen zijn boos", aldus Van Vliet. "Die boosheid is ook merkbaar in het gebouw."

"Communiceren"

Volgens Van Vliet is paniek niet op zijn plaats. "Wij documenteren de aanwezigheid van geesten, en zullen zoveel mogelijk met ze trachten te communiceren. Dat maakt ze rustiger."

Toch is het niet ondenkbaar, dat een echte 'ghostbuster' in actie zal moeten komen. "Mochten we later ondervinden dat de geesten echt weg moeten, dan huren we een specialist in die ze kan verdrijven."