"Ik heb echt niet veel last van een overdreven ego-gevoel"

De populariteit van Bart De Wever, de voorzitter en Antwerps lijsttrekker van N-VA, scheert sinds 'De Slimste Mens' hoge toppen. Dat vertaalde zich in een erg drukbevolkte chatsessie waarin tussen de vele complimenten en gelukwensen door ook netelige vragen werden afgevuurd.

jrosquin

Het zal niet verbazen dat de chatters De Wever vooral wilden uithoren over communautaire thema's en de mogelijkheid van een onafhankelijk Vlaanderen.

Denken jullie dat meer Vlaanderen automatisch een uitweg uit de verschillende crisissen betekent?

"Wij geloven zeker niet dat Vlaanderen alles kan oplossen. Wel stellen we dat er in de toekomst twee niveaus van groot belang zullen zijn voor een goed bestuur die via een goed samenspel de uitdagingen het hoofd moeten bieden: de directe overheid (Vlaanderen) en het supranationale niveau (Europa)."

De Wever wilde echter bewijzen dat hij niet behoort tot een one issue partij en beantwoordde met plezier ook de vele inhoudelijke andere vragen, zoals:

Moeten we meer immigranten aantrekken om de vergrijzing op te vangen?

"Migranten kunnen een aanvullende rol spelen, maar dan volgens het preferentie-systeem: eerst de eigen werklozen activeren, als er dan nog vacatures zijn migranten."

De populariteit van De Wever doet velen ook dromen van een rechtse samenwerking:

Is het nog denkbaar dat in Vlaanderen aan de rechterzijde een aantal ego's aan de kant worden geschoven om met een brede, Vlaamse volkspartij voluit voor de onafhankelijkheid te gaan?

"Ik heb echt niet veel last van een overdreven ego-gevoel en zal mijn persoonlijk verhaal nooit boven het politiek belang van mijn partij zetten. Echter, ik denk niet dat partijen zomaar als lego-blokjes kunnen af- en opgestapeld worden. Ieder heeft zijn eigen programma en kiezers, die laten zich niet zomaar samen kletsen."

En uiteraard zijn er ook mensen die benieuwd zijn naar de mens achter de politicus:

Valt politiek op uw niveau te combineren met het vaderschap over vier kinderen?

"Pijnlijke vraag, want eigenlijk valt dat inderdaad niet te combineren. Zelf ben ik een bevoorrechte mens want mijn hobby is mijn beroep. Maar de prijs die het gezin moet betalen is enorm hoog."

De meest fundamentele vraag waar het bij verkiezingen om draait volgde op het laatst:

Wat is voor u een goede score op 7 juni?

"Ik vind het heel onvoorspelbaar deze keer, maar ik koester de hoop dat we toch boven de 8% zouden eindigen."

Herbeleef hier de chatsessie met Bart De Wever!

Volgende chatsessie

Woensdagmiddag tussen 12 en 13 uur is Jurgen Verstrepen onze chatgast. Hij zal op 7 juni als Antwerps lijsttrekker moeten bewijzen dat LDD meer stemmentrekkers telt dan enkel boegbeeld Jean-Marie Dedecker. Stuur nu uw vraag al in via reacties@concentra.be.