Babysmurf-robot danst het best

In Technopolis in Mechelen werd zaterdag de allereerste Robocup Junior-wedstrijd gehouden. Met hun babysmurf-robot gaan de leerlingen van basisschool Dr. Jozef Weyns uit Beerzel (Putte) de geschiedenis in als eerste winnaars.

cgoesaert

Robocup Junior is een robotwedstrijd voor kinderen uit het basis- en lager secundair onderwijs en wordt al in meer dan 27 landen gespeeld. De leerlingen moeten zelf een robot bouwen en komen uit in een van de twee categorieën: dansen of redden.

In de eerste categorie moeten ze samen met hun robot een dansje doen, in de tweede discipline is het een race tegen de tijd om een parcours in de vorm van een bordspel af te leggen en een ‘blik uit het moeras te redden’.

Smurfenlied

De leerlingen van de Jozef Weynsschool kozen voor de danscategorie. Zaterdag stapten ze in smurfenoutfit de dansvloer in Technopolis op. Hun robot was ‘verkleed’ als babysmurf. “Dat was meteen hun reactie. Die robot is veel kleiner dan ons, dus we doen een smurfenlied”, zegt leerkracht Gunther De Vries die met het idee kwam aandraven om aan de wedstrijd deel te nemen.

Weken en maanden bouwden en programmeerden de zesdejaars aan de robot. Elk van de achttien leerlingen hield zich met een specifieke opdracht bezig. Een groepje bekommerde zich om de bouw, anderen braken hun hoofd over het programmeren, de meisjes werkten een dansje uit en zochten een gepaste outfit.

Hechte klas

“We hebben daarover een heel logboek bijgehouden”, zegt Alan Feyaerts. “Het overleg tussen de verschillende groepjes lukte aardig. We zijn een hechte klas en overwonnen samen de moeilijkheden.” Want die kwamen meer dan eens om de hoek kijken.

“Eerst wilden we een smurfenhoofd in papier maché op de robot monteren, maar dat bleek veel te zwaar. De robot kantelde altijd. We kozen daarom voor deze lichtere smurfenpop. Omdat het om babysmurf gaat, hebben we hem een roze broekje aangemeten en een roze fopspeen gegeven”, toont Alexander Feyaerts.

Crash

“Gelukkig is vandaag alles goed verlopen”, zucht Emily Geeraerts. Want gisteren was onze robot nog gecrasht en moesten we er een nieuwe batterij in steken.” De jury kroonde hen als winnaars. “We hebben veel leuke dingen gezien. Het moeilijkste is om te beoordelen in hoeverre de kinderen alles zelf hebben gedaan”, sprak het jurytrio.

“Ik heb alleen maar hints gegeven. Voor de rest deden ze alles zelf”, zegt meester Gunther. De leerlingen mogen nu de Belgische eer gaan verdedigen op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Graz van 29 juni tot 5 juli.

Bart ROGGEMAN

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio