Suburb Songs wint finale Lawijtstrijd

Na een hard bevochten finale is het Melseelse Suburb Songs als grote overwinaar uit de vijfde editie van de Lawijtstrijd gekomen. Het werd een nek-aan-nekrace.

De Sint-Niklase Foyer De Spiegel liep vrijdagavond aardig vol voor de finale van Lawijtstrijd. Even na 20u trokken The Loners de finale op gang. Charlie Jones’ Bigband, Power en de Mauz, Suburb Songs en Ray Monda mochten achtereenvolgens het finalepodium op.

Coherente set

De dertienkoppige jury had heel wat moeite om het eindrapport op te stellen. Na meer dan een halfuur beraadslagen, maakte de jury uiteindelijk het verdict bekend: de band Suburb Songs uit Melsele (Beveren) won de vijfde editie van de Lawijtstrijd.

“Deze band is klaar voor het grote werk. Ze brengen een professionele en coherente set en zijn heel overtuigend. We horen Leonard Cohen, Tindersticks en Nick Cave in hun muziek”, klonk het bij de juryleden.

Discussie

Het was duidelijk dat er heel wat discussie aan de beslissing vooraf was gegaan. Voor de jury was het veel minder makkelijk dan de voorbije jaren. Charlie Jones’ Bigband, The Loners en ook Power en de Mauz kwamen verrassend uit de hoek. Het was dan ook een ware nek-aan- nek-race.

De publieksprijs ging uiteindelijk nog naar de minst overtuigende groep van de avond, Ray Monda, maar die hadden duidelijk de meeste supporters meegebracht uit Lokeren.

Muziek vereeuwigd

Suburb Songs brengt een mix van singer-songwritermuziek, indiepop en elektronica en heeft al heel wat bereikt voor ze deelnam aan de Lawijtstrijd. Zo haalde de groep niet alleen de finale van de Oost-Vlaamse rockrally, maar ook de finale van Humo’s Rock Rally.

Net voor de zomer van 2008 hebben de bandleden hun muziek op schijf vereeuwigd met een eerste ep.

Popmuziek

“Ja, we hebben het nu wel even gehad met muziekwedstrijden”, lacht zanger Joeri Dobbeleir. “Eigenlijk doen we dat niet zo graag, maar het is soms nu eenmaal nodig om in de kijker te staan."

"Sint-Niklaas zag ons vroeger niet staan, maar dat is nu helemaal veranderd. Onze muziek is ook geëvolueerd, meer ’pop’ geworden. We brengen niet meer die donkere, logge en zware nummers, maar meer uptempo muziek.”

Agenda

De impact van de winst in de Lawijtstrijd op Suburb Songs is natuurlijk nog moeilijk in te schatten.

“We hebben nu al een goedgevulde agenda voor de komende zomer, zoals TMF StressFactor en Boomtown op de Gentse Feesten, maar er kan altijd nog wel iets bij natuurlijk”, besluit Joeri Dobbeleir.

JOVE

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Sint-Niklaas