Extreme veiligheidsmaatregelen op proces tegen Birmaanse oppositieleidster

In het Zuidoost-Aziatische land Myanmar is maandagmorgen het proces gestart tegen oppositieleidster Aung San Suu Kyi. De veiligheidsmaatregelen zijn enorm voor dit erg gecontesteerd proces.

jrosquin

De oppositieleidster werd de laatste jaren onder huisarrest gehouden, maar werd kort voor de verkiezingen opgepakt omdat ze de voorwaarden van haar huisarrest geschonden zou hebben.

Eerder deze maand kreeg San Suu Kyi onverwacht, en waarschijnlijk ook ongewenst, bezoek in haar woning in Rangoon van een Amerikaanse man die via een meer naar haar woning kwam gezwommen. De man wilde de woning niet verlaten hoewel de vrouw daar om gevraagd had.

Verontwaardiging

San Suu Kyi verbleef 13 van de afgelopen 19 jaar in gevangenschap of huisarrest omdat ze een doorn in het oog is van de regering. Ze riskeert vijf jaar cel.

Vermoed wordt dat de militaire overheid haar in gevangenschap wil houden op het moment van de verkiezingen. Verschillende mensenrechtenorganisaties en buitenlandse regeringen hebben al hun verontwaardiging geuit.