"Als dat zo is, blijft de PS geen seconde langer in de regering"

Europees commissaris Louis Michel (MR) heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) opgeroepen om het politieke debat weer over het inhoudelijke te laten gaan. Dat zei Michel maandagochtend op de RTBF-radio.

ghouben

Onkelinx (PS) dreigt ermee "geen seconde langer" in de federale regering te blijven, tenzij Didier Reynders van de MR een paar woorden inslikt. Volgens Onkelinx is Reynders bezig om een 'cordon sanitaire' te leggen rond de Franstalige socialisten.

"Infréquentables"

Didier Reynders, vice-premier, heeft de Franstalige socialisten van de PS "infréquentables" genoemd, mensen waar je beter niet mee gezien wordt, te mijden volk met andere woorden. Hij deed dit in een reactie op een uithaal van Philippe Moureaux, ondervoorzitter van de PS.

Die had afgelopen weekend in het weekblad Le Vif gezegd dat frauduleuze affaires - waar de PS momenteel in overvloed mee te maken heeft - "bij de rechtse partijen gangbare praktijken zijn, ze maken deel uit van hun ideologie".

"Niet alle PS'ers"

Louis Michel lijkt door de MR het veld te zijn ingestuurd om de erg verzuurde relatie tussen de twee regeringspartijen wat te ontdooien. "Ik vraag mevrouw Onkelinx dat we ons opnieuw bezighouden met het inhoudelijke debat", zei hij op RTBF-radio.

Michel zei dat de opmerking van Reynders bedoeld was aan het adres van bepaalde PS-politici. "We hebben nooit gezegd dat we niet konden samenleven met alle vertegenwoordigers van de PS." De MR legt de bal zo weer in het kamp van de PS.

11.000 euro

MR en PS ruziën al langer. De PS voelt zich nu in de hoek gedrongen. De partij heeft de afgelopen jaren schandaal na schandaal, ondermeer de vele fraudegevallen bij huisvestingsmaatschappijen, moeten verwerken. Afgelopen weken lekte dan nog uit dat PS-minister Didier Donfut zich maandelijks als consultant 11.000 euro liet betalen door enkele intercommunales.

Vastgoed

Jobs in de regio