1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Hanswijkprocessie door de ogen van onze fotograaf

Voor naar schatting acht- tot tienduizend toeschouwers is zondag de Hanswijkprocessie door Mechelen getrokken. Onder de 1.800 figuranten een opvallende Damiaanafvaardiging uit Ninde (Tremelo). Het bijzondere karakter van dit gebeuren weet veel van de vrijwilligers (steeds weer) warm te maken.

Tremelose burgemeester stapt mee als pater Damiaan

Met een reuzenvlag van Damiaan, vlaggendragers, het beeld uit de Damiaankapel, een groep lepralijders, vendeliers, de Pirrewitten én de Tremelose burgemeester Vital Van Dessel als pater Damiaan vormden de parochianen van Ninde en Tremelo een opvallende groep in de processie.

“We waren hier ook in 1994 en 1995 ter gelegenheid van de zalig- verklaring. Ook nu gingen we naar aanleiding van de nakende heiligverklaring graag in op de uitnodiging. Het was niet zo moeilijk om gegadigden te vinden”, zegt regisseur Sonia Crabbé. “Met de wind was het super zwaar, maar we doen het voor Damiaan”, zeggen de zes vlaggendraagsters.

Engeltjes van Clari Cantali zingen eigen creatie

“Wij vormen de engelenrij bij het tafereel van de geboorte van Jezus”, zegt Ria Vanwing, leidster van kinderkoor Clari Cantali uit Kessel-Lo.

“Ik heb dit muziekstukje met blokfluit, klarinet en fagot speciaal voor de processie geschreven. We proberen hier elk jaar van de partij te zijn, want voor de kinderen is het een unieke ervaring. Het is een van hun programmapunten. Ze zijn trouwens ook in de Sint-Romboutstoren te horen in een werk van Jeroen D’hoe”, legt de koorleidster uit. Waarna de kinderen op haar teken het engelengezang aanheffen.

Valkeniers promoten een van oudste beroepen

Naast bijbelse en religieuze taferelen lopen in de processie ook heel wat figuranten in historische kleding, zoals valkeniers Peter Van Kets en Tony Lamotte.

“Dit toont aan dat de valkerij een van de oudste beroepen is die er in de wereld bestaan. Ik vind dit een prachtig gebeuren met een heel aparte sfeer om er in mee te stappen. Op deze manier kunnen we toch ook een stukje ons beroep promoten”, zegt Peter Van Kets van valkerij De Klauw uit Langdorp (Aarschot).

MEER OVER Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio