1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Olifant Phyo Phyo bevallen van een meisje!

Olifant Phyo Phyo is omstreeks 8.45 uur zondagochtend moeder geworden in de Antwerpse Zoo. Ze is bevallen van een dochter en beiden stellen het goed. De naam van het kleintje wordt dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarbij Vlaams minister-president Kris Peeters en Antwerps burgemeester Patrick Janssens aanwezig zullen zijn. Vast staat dat de naam met een K zal beginnen.

ikerremans

Iets voor negen uur kwam het jong ter wereld. De bevalling was live te volgen via www.baby-olifant.be en is heel vlot verlopen. Phyo Phyo heeft bezorgers wel enigzins verrast, want niemand vermoedde dat het zo opeens zou gebeuren.

Voor mama Phyo Phyo is haar vierde jong. Het jonge dier weegt zo'n 70 kilogram en zal volgens de traditie een naam krijgen beginnend met de letter K en van Aziatische oorsprong zijn. Omdat het een meisje is, kan het ook in Antwerpen blijven, want dat past in het kweekprogramma van de Zoo.

Jaloers

Na enkele minuten bang afwachten, bleek dat het kalfje levend ter wereld was gekomen. Na een twintig minuten stond het olifantje al alleen rechtop. Rond kwart na elf heeft 'baby K' ook voor het eerst gedronken bij haar mama.

Ook de andere familieleden hebben ondertussen al kennisgemaakt met de jongste telg en reageerden volgens de Zoo enthousiast. Zowel mama Phyo als tante Yu Yu Yin moesten het kleintje aanvankelijk wel beschermen tegen May Tagu. De dochter van Phyo Phyo reageerde in eerste instantie heel jaloers tegenover haar nieuwe zusje, maar heeft de boodschap ondertussen begrepen.

Nu moet ook Dumbo, de leidster van de olifantenfamilie, 'baby K' nog ontmoeten. De verzorgers vrezen een beetje voor de reactie van Dumbo.

Een wonder

"We zijn voorzichtig blij. Alles verliep tot nu toe fantastisch vlot. Nog enkele cruciale uren volgen maar onze hoop is groot dat alles goed gaat verlopen", lieten de verzorgers zondagmorgen weten.

"Het is genieten, geweldig, een wonder. Het slurfje is zo klein en zo schattig", reageerde ook Ilse Segers, de woordvoerster van de Antwerpse Zoo. Het publiek mag het kleine wonder vanaf woensdag komen bewonderen.

Peter

Minister-president Kris Peeters bracht meteen nadat hij het nieuws had vernomen een bezoekje aan de Zoo. Hij wordt peter van het kleine olifantje en bracht zijn gelukwensen alvast uit aan mama Phyo en de verzorgers. Ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens en Vlaams minister van Wetenschap Patricia Ceysens hebben het kleintje al gezien.

Live

Het is de eerste keer dat een baby-olifant levend geboren wordt in België. Sinds vrijdagavond kondigde de bevalling zich echt aan nadat de progesteronwaarde in het bloed van Phyo Phyo bijna naar nul was gezakt.

Iedereen kon via negen camera's live meekijken in de kraamstal: een gedurfde primeur vol positieve verwachtingen. Er werd ook een groot scherm gezet op het Mechelseplein in Antwerpen en de website www.baby-olifant.be kreeg zo'n 350.000 unieke bezoekers.

Stuur uw gelukwensen voor mama Phyo Phyo en de Antwerpse Zoo in via e-mail!

Lees ook: Overzicht van de bevalling van olifant Phyo Phyo

Beeld: Zoo

http://www.gva.be/kai-moon

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio