Boussoufa en Wasil klaren overbodige klus: 0-2

Anderlecht moet nog even wachten om een mogelijke dertigste landstitel te vieren. Paars-wit ontdeed zich op de slotdag nochtans makkelijk van een onmondig Racing Genk, dat vele schietgebedjes zal moeten prevelen om in de bekerfinale onder een andere gedaante voor de dag te komen.

wverhaert

p>In het Anderlecht-vak bleef het - mede door het Hitchcockscenario in Gent - muisstil en dat had alles te maken met twee beslissende testmatchen, die er nog aankomen tegen de aartsrivaal uit Luik.

Kwakkelschot

Anderlecht trad au grand complet aan. Racing Genk kon door schorsingen(Anele-Ederson) en kwetsuren(De Mul) enkel een noodploeg in lijn brengen. Voor de eerste keer in twee jaar mocht Goran Ljubojevic nog eens aan de aftrap vershijnen.

Anderlecht had aangekondigd voor een agressieve start te opteren in de hoop de thuisploeg meteen in de vernieling te spelen. In de praktijk kwam daar niets van in huis. De Brusselaars - toch overmand door de zenuwen? - geraakten tijdens het openingskwaetier nooit in hun normale ritme. Alleen een kwakkelschot van de opgeschoven Jelle Van Damme was een kleine voetnoot waard.

Chatelle

Racing Genk spaarde zijn krachten niet. Sommige thuispelers gingen zelfs al te enthousiast te werk. Dat kostte Balazs Toth na een zware overtreding op Luca Biglia zijn elfde(!) gele kaart. Aanvallend kwam Genk in de eerste helft te weinig in het stuk voor. Dat kwam ook omdat Anderlecht de druk stelselmatig aan het verhogen was.

Op een gegeven ogenblik kwam paars-wit van alle kanten opduiken. Davino Verhulst moest eerst Thomas Chatelle van een doel als punt houden en op een schot van Gillet moest de Genkse doelman alle zeilen bijzetten. Bij een andere gelegenheid moest Eric Matoukou redding brengen op een kopbal van Chatelle.

Boussoufa

Racing Genk stak voor de rust toch één keer de neus aan het venster. Huysegems nam echter te veel zijn tijd om Davy Schollen te omspelen, de poging van Barda ging bovendien de verkeerde richting uit. De repliek van Anderlecht was vernietigend. Een nieuwe snedige voorzet van Guillaume Gillet werd door Mbark Boussoufa met het hoofd in doel verlengd: 0-1.

Anderlecht begon in overdrive aan de tweede helft. Het drong Genk voortdurend op de eigen speelhelft terug. Het regende bij wijze van spreken kansen: eerst zat Chatelle bijna aan het feest, maar Matoukou was de reddende engel.

Game over

Onoordeelkundig uitkomen van Verhulst lag aan de basis van een nieuwe kans voor Chatelle, maar opnieuw heette de redder in nood Matoukou. Daarmee het Genk zijn geluk opgespaard. Bij een volgende raid van Anderlecht rinkelde de kassa voor tweede keer. Op een gemeten voorzet van Biglia liet Verhulst al te makkelijk aftroeven door de inkoppende Wasilewski.

Game over voor Genk, dat er net als op Charleroi in de tweede helft niet meer in slaagde een vuist te maken. Voor Pierre Denier moet - ondanks een spetter van Pudil op de dwarsbalk - in het vooruitzicht van de bekerfinale een onheilspellende gedachte zijn.

EDG

Toeschouwers: 23.500. Scheidsrechter: Johan Verbiest. Racing GENK: Verhulst, Cornelis (62' Bosnjak), Matoukou, Carlos, Daeseleire, Toth, Hubert, Pudil, Barda, Huysegems (83' De Bruyne), Ljubojevic (72' Nemec). ANDERLECHT: Schollen, Wasilewski, Juhasz, Deschacht, Van Damme, Gillet, Biglia, Polak, Chatelle(66' Chatelle), De Sutter, Boussoufa. Doelpunten: 38' Boussoufa 0-1, 57' Wasilewski 0-2. Gele kaarten: Toth (fout), Gillet (fout), Polak (fout) , Biglia (fout), Pudil (fout), Legaer (fout), Boussoufa (fout).

Herlees hieronder het rechtstreekse verslag van Genk-Anderlecht:

Racing Genk - Anderlecht

MEER OVER Anderlecht