1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kim Clijsters in Wimbledon

Kim Clijsters verblijft in Londen, waar ze zondag haar heroptreden maakt na twee jaar afwezigheid. Zonder pijn en kwaaltjes, maar ook zonder haar man Brian. Maar met dochter Jada in de buurt. Samen met Steffi Graf, Andre Agassi en Tim Henman heeft ze de eer om het gloednieuwe dak van Centre Court in te huldigen.

wverhaert

Het woord comeback wil Kim Clijsters niet horen. Zelf spreekt ze van een tweede carrière. Maar de exhibitiematch in Londen betekent toch haar wederoptreden. Zestien weken doorgedreven voorbereiding heeft ze erop zitten, onder de hoede van conditietrainer Sam Verslegers en sparringpartner Wim Fissette.

“Na maanden alleen maar trainen komt eindelijk het moment waarop ik weer eens een wedstrijd kan spelen”, zegt Clijsters. “Ik begin me er zelfs gezond zenuwachtig voor te voelen. Een beetje de combinatie van alles: een match spelen, meteen voor veel volk, voor een bijzondere gelegenheid, tegen Steffi Graf."

"Uiteraard zal het geen waardemeter zijn om mijn niveau te testen, het gaat meer om het spelelement. Zondag zal ik trouwens ook even trainen met Steffi, dat hebben we al afgesproken.”

Stijfheid

“Ik voel me ook niet klaar voor een echt tornooi. Maar ik sta wel een heel pak verder dan 16 weken geleden toen ik er aan begon. Mijn conditie is ook prima”, vervolgt ze.

“De trainingen verliepen volgens schema en zonder pijn of kwaaltjes, buiten wat stijfheid. Ik leer steeds beter met mijn lichaam omgaan. Ik rust ook veel. Vroeger bleef ik ook na de trainingen veel bezig, dat is nu minder het geval.”

Organiseren

Kim is naar Londen afgereisd zonder haar man Brian. “Het is nu heel anders dan vroeger: ik moet altijd rekening houden met Jada bij de hotelboeking en het plannen van trainingen. Eigenlijk moet je je op voorhand voor vijf dagen organiseren en al het nodige voorzien. Een hoop bagage meeslepen en waarschijnlijk veruit het minste voor mezelf: buggy, speelgoed, pampers...“

Australian Open

Na de exhibitie in Wimbledon speelt Clijsters nog een paar demonstraties: op 14 juni in Rosmalen, op 21 en 22 juli in de States. Haar echte rentree in competitie is voor midden augustus op het tornooi van Cincinnati, gevolgd door Toronto en de US Open.

“Als de US Open meevallen, dan speelt ze wellicht ook de Australian Open begin 2010”, zo verklapte manager Bob Verbeeck. Na de US Open begin september zou Clijsters nog een paar herfsttornooien uitkiezen: eerst in Azië Tokio (27/9 tot 3/10) of Peking (3 tot 11/10), daarna in Europa Linz (12 tot 18/101) of Luxemburg (19 tot 25/10).

In december staan in Antwerpen de Diamond Games gepland, een nieuw demonstratietornooi. “Daarna zou Kim erg vroeg naar Australië afreizen”, aldus Verbeeck. Ze heeft daar een wildcard voor nodig, maar organisator Craig Watson was al duidelijk daarover: “Als ereburger van Australië is ze van harte welkom.”

Frank VAN ROOST