Hansen Transmissions wil 90 bedienden kwijt

Tandwielkastenproducent Hansen Transmissions wil 15% van zijn bedienden kwijt. Dat komt overeen met 90 jobs. Aanleiding is de terugval van de vraag. Bij de 1.600 arbeiders heerst al geruime tijd economische werkloosheid

De ingreep gebeurt zowel in de fabriek in Edegem, waar tandwielkasten voor de industrie worden gemaakt, als in Lommel, waar tandwielkasten voor windmolenbouwers worden geassembleerd.

jvangeyte

Volgens vakbondssecretaris Sofie Michiels (LBC) had de directie eerder al voorgesteld om de eindejaarspremie bij de bedienden (tijdelijk) in te leveren. Maar dat is door de vakbonden van tafel geveegd. "Nu wil de directie meer druk op de ketel zetten door dit voorstel op tafel te leggen. Volgende week beginnen daarrond de informatiegesprekken en onderhandelingen. We zullen dan wel zien", zegt Michiels.

Ook Kim Dericum van de BBTK ziet hierin hetzelfde manoevre van de directie. "De winsten zijn er nog steeds en ze verwacht nog steeds een groei. Dis vooral een drukkingsmiddel om de bedienden te dwingen eindejaarpremie te doen inleveren, enkel om het winstniveau op niveau te houden.

Winst

Vrijdag publiceerde het bedrijf, dat een beursnotering heeft in Londen, zijn financiële resultaten over het voorbije boekjaar 2008/2009. Die lieten een nettowinst zien van 45 miljoen euro, wat 44% meer was dan het jaar voordien.

JVG, DC