School schorst leraar na mishandeling, Vandenbroucke bestelt doorlichting

School Mariadal in Hoegaarden, waar een leerling mishandeld werd, is onderworpen aan een onderwijsinspectie. De school besliste vrijdagavond al om de leraar tot de grote vakantie preventief te schorsen. Onderwijsminister Vandenbroucke laat de school doorlichten.

wverhaert

"De preventieve schorsing impliceert dat de man zich tot 15 juli niet meer op de school mag vertonen. In de gegeven omstandigheden was het onmogelijk om de leerkracht nog in contact te laten komen met de leerlingen. De betrokkene behoudt voorlopig evenwel zijn statuut", zei Jan Bergé, advocaat van de school, over de schorsing. Volgens Bergé waren er wel geen problemen in de klas, ook niet na de feiten: "Tot het filmpje publiek gemaakt werd, heeft ook het slachtoffer gewoon verder in de klas gefunctioneerd. Hij noch de andere leerlingen die getuige waren van de feiten hebben daar tegen iemand iets over gezegd."

De school heeft intussen al een onderwijsinspectie over de vloer gehad."Er werden voorafgaand aan de feiten signalen gegeven over onvoldoende draagkracht door de betrokken leerkracht en door andere leerkrachten. Hierop werd niet adequaat gereageerd door de schoolleiding. Ook na bekendmaking van de feiten werd onvoldoende professioneel en doortastend gereageerd", staat te lezen in het inspectierapport.

Doorlichting

Onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) geeft op basis van het verslag de opdracht om de school meteen aan een grondige doorlichting te onderwerpen. "Ik heb de beelden al enkele keren gezien, maar word er nog steeds ziek van", aldus Vandenbroucke.

Hij vindt dat de school veel te traag heeft gereageerd. "Als het inderdaad zo lang duurt vooraleer de school optreedt tegenover de leraar in kwestie, dan is er natuurlijk iets mis met het beleid van die school."

Video

De mishandeling werd gefilmd door een medeleerling. De schokkende beelden waren donderdagavond op het vtm-nieuws te zien. De leraar sleept de leerling voort over de grond, kaffert hem uit, schudt hem door elkaar en duwt hem ondersteboven met zijn hoofd in een emmer met mortel.

Daarna houdt hij de jongen onder de kraan. De licht verstandelijk gehandicapte jongen zou zich onhandelbaar hebben gedragen.

27 maart

De moeder van het slachtoffer wil dat de man nooit nog les kan geven en stapt naar de politie. Volgens zijn moeder durfde de jongen thuis niets vertellen over de mishandeling.

"De andere leerling, die het had gefilmd, probeerde mij, samen met zijn ouders, te chanteren met het filmpje toen we hem uit de school wilden zetten wegens wangedrag. De ouders eisten dat ik hun zoon nog tot het einde van het schooljaar hier zou laten, maar ik heb niet willen toegeven aan de chantage", aldus de directrice van de school, Chantal Celis. Het incident dateert al van eind vorig jaar.

Tuchtonderzoek

De school werd op 27 maart op de hoogte gebracht van de mishandeling en de directrice stelt dat ze vanaf het begin krachtig heeft opgetreden in deze zaak. Toch besliste ze pas zeven weken later om de leraar preventief te schorsen.

Ook het parket is een tijdje geleden een onderzoek gestart. Volgens Patrick Vits, woordvoerder van het parket van Leuven, vond donderdag het verhoor van het jonge slachtoffer plaats. "Dat werd ook op video opgenomen door de jeugd en sociale sectie van de politie van Tienen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken of er meer van dergelijke incidenten geweest zijn. De feiten lijken in elk geval zo al zwaar te wegen."

Straf

Als de leraar veroordeeld wordt voor slagen en verwondingen, riskeert hij een zwaardere straf dan bij een klassiek geval. "Er is hier sprake van verschillende verzwarende omstandigheden. Het slachtoffer is een minderjarige, die bovendien in een bijzondere lichaams- of geestestoestand verkeert, zoals de wet dat omschrijft.

Daarenboven is er tussen leraar en leerling sprake van en gezagsfunctie. Dat zijn drie afzonderlijke verzwarende omstandigheden", aldus Patrick Vits.

(Beeld: vtm-nieuws)