Elke dag 1 dealer opgepakt op het De Coninckplein

“De acties zijn zinvol en effectief”, zegt burgemeester Patrick Janssens. “We zetten deze aanpak dus verder, maar tegelijkertijd zijn we attent voor mogelijk verschuivingsgedrag.”

kscherpenberg

De acties Fortuna en Minerva kaderen in het zonaal veiligheidsplan. Agenten in uniform en in burger bestrijden alle drugsgerelateerde overlast op het De Coninckplein. De dealers worden systematisch voor een onderzoeksrechter geleid. De betrapte gebruikers krijgen eerst een waarschuwing.

Weinig recidivisten

“Dat gebeurt mondeling”, legt hoofdcommissaris Serge Muyters uit. “Wie zich een tweede keer laat vangen, krijgt een schriftelijke waarschuwing. Hij of zij wordt mee naar het politiecommissariaat gebracht. Een medewerker van Soda(Stedelijk Overleg Drugs Antwerpen) wijst de gebruiker de weg naar de hulpverlening. Een persoon die drie keer tegen de lamp loopt, wordt bestuurlijk aangehouden voor maximaal twaalf uur.”

Het aantal recidivisten is vrij klein: 24 gebruikers kregen een tweede waarschuwing, negen mensen werden een derde maal betrapt. Met 303 gram is heroïne de populairste drug. Marihuana (270 gram), hasj (152 gram) en cocaïne (64 gram) volgen. Muyters: “Naast drugs werden ook twee auto’s, 54 gsm’s en 12.500 euro in beslag genomen.” Structuur blootleggen Sinds 1 april werden 24 acties georganiseerd.

“We moeten ons niet de illusie maken dat deze acties het drugsprobleem volledig zullen oplossen”, zegt parketwoordvoerster Dominique Reyniers. “Maar op deze manier kunnen we belangrijke info vergaren die uiteindelijk een criminele structuur kan blootleggen. Zo kunnen we het de drugshandel erg moeilijk maken.” Stad en politie zijn vastberaden de acties nog een tijd verder te zetten. Tegelijkertijd wordt gecontroleerd of het drugsprobleem zich niet naar andere locaties verlegt. Patrick Janssens: “Het station van Berchem is bijvoorbeeld een kanshebber.”

Protest tegen acties

Veel bewoners en buurtverenigingen reageren positief op de doorgedreven controles. “Heel veel buurtbewoners zijn al lang vragende partij voor deze overlastcontroles”, stelt Charles Van Dijck, voorzitter van De Bilzen.

Andere organisaties vinden dat de politie mensen willekeurig controleert. Zij organiseren op 20 mei een sit-in op het De Coninckplein en vragen een gesprek met burgemeester Janssens.

Onder meer opvangcentra Free Clinic, en Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad protesteren mee.

PeDM, PvDP, Saca

MEER OVER Patrick Janssens

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio