Italië beschouwt illegalen voortaan als misdadigers

Illegale immigratie wordt in Italië voortaan aanzien als een misdaad. Dat werd beslist na een stemming in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Ook twee andere wetsontwerpen rond 'micro-criminaliteit' in de steden en de strijd tegen de maffia haalden het in het parlement.

jrosquin

De wetten werden via een vertrouwingsstemming door het parlement gesluisd om zo dissidente stemmen binnen de eigen coalitie te voorkomen. Indien de wetsvoorstellen een minderheid zouden halen zou dat immers meteen het einde van de regering hebben betekend.

Boot teruggestuurd

De rechtse regering zorgde onlangs nationaal en internationaal nog voor verontwaardiging toen werd beslist om een boot met Afrikaanse 'clandestienen' meteen terug naar Libië te sturen, zonder dat de vluchtelingen de mogelijkheid kregen om het statuut van kanidaat-politiek vluchteling aan te vragen. Onder meer het Vaticaan, de linkse oppositiepartijen en verschillende ngo's reageerden ontzet.

De nieuw aangenomen wet over illegale immigratie stipuleert dat wanneer een illegaal op Italiaans grondgebied wordt tegen gehouden, hij zich aan een boete tussen 5.000 en 10.000 euro kan verwachten. Wie 'illegalen' onderdak verschaft of beschermt kan zich dan weer verwachten aan gevangenisstraffen tot drie jaar.

316 parlementsleden stemden uiteindelijk voor de wet, 258 stemden tegen.

(Foto: Premier Silvio Berlusconi)

MEER OVER Italië