Strijd tegen diarree moet het afleggen tegen aids

Strijd tegen diarree moet het afleggen tegen aids

Strijd tegen diarree moet het afleggen tegen aids

Print
Diarree is nog altijd een van de grootste kindermoordenaars in de ontwikkelingslanden, maar donorlanden hebben er veel minder geld voor over voor dan in de jaren 80 en 90. Volgens twee gelijktijdig verschenen rapporten ligt dat aan de vooruitgang die al werd geboekt, maar ook aan de overdreven aandacht voor aidsprogramma’s.

Jaarlijks sterven er bijna twee miljoen kinderen jonger dan vijf aan de gevolgen van diarree. Alleen longontstekingen maken nog meer slachtoffertjes. Toch is er steeds minder geld om de op zich vrij banale ziekte te bestrijden, zeggen de Amerikaanse hulporganisatie PATH en het Britse WaterAid in twee aparte rapporten die dinsdag werden voorgesteld.

De afgelopen tien jaar lopen de bedragen die naar onderzoek en projecten rond diarree gaan terug, zeggen de auteurs van het rapport van PATH. Dat is volgens de organisatie voor een deel te wijten aan het succes van vroegere acties. Die deden de kindersterfte als gevolg van diarree met bijna de helft teruglopen, waardoor veel mensen het probleem nu als opgelost of in elk geval niet langer als dringend beschouwen.

Scheefgetrokken verhoudingen

WaterAid halt scherp uit tegen beleidsmakers en donorlanden. Volgens de organisatie moet “het hulpsysteem de middelen beter afstemmen op de omvang van de problemen.” Volgens WaterAid gaat er buiten verhouding veel geld naar de strijd tegen aids bij kinderen, en veel te weinig naar acties tegen diarree.

Madagaskar en Rwanda hebben bijvoorbeeld geen groot aidsprobleem, maar toch krijgen aidsprogramma’s in Madagaskar vijf keer meer geld dan projecten die voor betere sanitaire voorzieningen moeten zorgen – de beste manier om diarree in te dammen. In Rwanda is zelfs driekwart van het geld dat donorlanden in de gezondheidssector uitgeven, voor aidsprojecten bestemd.

Bron: PD (IPS)

MEEST RECENT