Succesvolle 'War on drugs' betekent gevaarlijke coke

Het Britse Serious Organised Crime Agency (SOCA) pakt dinsdag uit met bemoedigende cijfers. De zogenaamde 'War on drugs' is zo succesvol dat de prijs van pure cocaïne met 10 procent is gestegen. Dat nieuws heeft ook een keerzijde: de kwaliteit van de coke was nooit lager.

knuyens

"Er is een duidelijk effect waarneembaar tussen de strijd tegen drugs en de beschikbaarheid van pure cocaïne in Europa", vertelde SOCA-baas Trevor Pearce aan de Britse omroep BBC.

"De prijs van pure cocaïne bedraagt in Groot-Brittannië momenteel vijftigduizend euro per kilo. Dat is veel meer dan vroeger en een indicatie van de hoge druk waaronder de drugsproducenten momenteel staan."

Straatprijs

Duurdere pure cocaïne betekent niet noodzakelijk dat de straatprijs ook stijgt. Het is bovendien nefast voor de kwaliteit van het spul. "Drugsvangsten in Groot-Brittannië tonen aan dat cocaïne gemiddeld slechts uit negen procent pure coke bestaat", weet Pearce.

"Drugsproducenten uit Zuid-Amerika 'compenseren' de prijsstijging door insecticide of ontwormingspoeder voor huisdieren toe te voegen bij het versnijden."

Vier oogsten

Trevor Pearce van het SOCA beseft het probleem: "De mensen die nu cocaïne kopen, realiseren zich niet hoe gevaarlijk het goedje is geworden."

De vraag is maar of de productie van cocaïne ooit een halt kan worden toegeroepen. Meerdere Zuid-Amerikaanse economieën leven namelijk van de oogst van coca, die in tegenstelling tot koffie of cacao tot vier keer per jaar kan plaatsvinden.

Nu in het nieuws