Cocaïnebende verdient geld als slijk in Mechelse

Dat cocaïne in het Mechelse uitgaansleven een populaire drug is, blijkt uit de opbrengst van de bende die de gerechtelijke politie heeft geklist.

Het Speciaal Interventie Eskadron van de federale politie is vrijdagochtend binnengevallen in een vijftal woningen in de omgeving van de Brusselsesteenweg. In totaal werd vijf kilo cocaïne in beslag genomen.

Mannen met bivakmutsen

Voor de bewoners van onder meer de Hoveniersstraat en de Veldenstraat was het eind vorige week even schrikken. Buurtbewoners belden zelfs in paniek naar de politie omdat ze tussen 8 en 9u zwaar bewapende mannen met bivakmutsen door de straat zagen rennen.

Even voordien had de politie in de buurt een Nederlandse drugskoerier opgepakt. De man had 110.000 euro op zak en zou drie kilo cocaïne hebben afgeleverd bij dealers in Mechelen.

Na intensief onderzoek van vier tot vijf maanden wisten de speurders waar ze de drugs moesten zoeken. Ze vonden ook een kluis met twee kilo drugs en namen vijf auto’s in beslag.

50.000 euro per kilo

Tijdens de huiszoekingen arresteerde de politie drie verdachten. Een van hen werd vrijgelaten, maar wordt intussen weer opgespoord. “Het gaat hier om leden van een familie die zich vermoedelijk al enige tijd hadden toegelegd op de verdeling van cocaïne op de plaatselijke markt”, zegt substituut Erika Colpin van het Mechelse parket.

Ze zijn geen onbekenden voor het gerecht. Hoelang de bende al actief was, weet justitie niet. Rechercheurs gaan ervan uit dat ze maandelijks zo’n tien kilo coke verhandelde en daarmee geld als slijk heeft verdiend. “De straatwaarde van een kilo drugs is 50.000 euro”, geeft Colpin aan.

Om hun drugs aan te lengen, gebruikten de drugshandelaars mannitol. Dat is suikeralcohol die in kleine doses ook in allerlei groenten en fruit zit. De stof staat bekend als een structuurverbeteraar die vochtopname uit de lucht voorkomt.

Sven VAN HAEZENDONCK

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio